العرض التّقديمي يتمّ تحميله. الرّجاء الانتظار

العرض التّقديمي يتمّ تحميله. الرّجاء الانتظار

تقييم الأمن الغذائي وارتباطه مع التغذية

عروض تقديميّة مشابهة


عرض تقديمي عن الموضوع: "تقييم الأمن الغذائي وارتباطه مع التغذية"— نسخة العرض التّقديمي:

1 تقييم الأمن الغذائي وارتباطه مع التغذية
This module will address first Food Security as a concept and subsequently assessment. The duration is approx. 35 min. المقرر 9 4-Sep-19

2 التعرف على مفهوم الأمن الغذائي
أهداف التعلم التعرف على مفهوم الأمن الغذائي فهم المبادئ الأساسية لتقييم الأمن الغذائي 4-Sep-19

3 نموذج مفهوم نقص التغذية
الأسباب الكامنة الأسباب المباشرة الأسباب الأساسية البيئة التحتية الرسمية وغير الرسمية / الفكر السياسي / الموارد عدم كفاية كمية الغذاء التي يتم تناولها اعتلال الصحة العامة غياب الأمن الغذائي للأسرة المرض نقص التغذية سوء الممارسات الاجتماعية وممارسات الرعاية the conceptual model developed to help understand the causes of malnutrition. Over the years organisations have adapted the original UNICEF conceptual framework and frequently expanded it in a particular area of interest to assist with assessments which focus on their particular area of service delivery, for example World Food Programme (WFP) and Food and Agricultural Organisation (FAO) focus on food security and have expanded the conceptual model to reflect this interest. So while there are many adapted versions that reflect a particular focus, the original UNICEF conceptual framework remains a useful tool to help understand the causes of malnutrition All causes of malnutrition act on the individual, but some causes act directly on the individual and other causes act indirectly through a longer causal pathway which is captured in this model. The conceptual model identifies three levels of causality: Immediate causes that act on the individual. Underlying causes that act on households and communities. Basic causes that act on entire societies but have a greater or lesser impact on specific groups within society The conceptual model highlights the complexity of the multiple connected elements that can influence nutritional status at different levels - immediate, underlying and basic - highlighting that it is not just a food, nor health, nor care issue. This promotes a broader understanding of factors impacting on nutrition status and encourages needs assessments to look beyond just the food needs of a population. During an emergency, the conceptual model can be used as a checklist to identify and prioritise the short and long term needs and gaps in services for the population and in particular for the identified vulnerable groups. This is based on the assumption that a population requires care, food security, adequate health services and a healthy household environment in order to be protected from disease and malnutrition. If these are unavailable they need to be provided. This will help ensure that available resources are used effectively The UNICEF conceptual framework is widely accepted as a useful tool to help understand the different levels of causality and the multiple connected factors that impact on nutritional status. Because of this shared understanding it has the potential to foster collaboration and bring organisations together to exchange information. This will strengthen the understanding of a situation and promote consensus on the priority of needs. 9/4/2019

4 أنا آمن غذائياً بسبب ... ... أكمل هذه العبارة... 4-Sep-19

5 تعريف الأمن الغذائي يكون الشخص أو الأسرة أو المجتمع أو الأمة أو المنطقة آمنة غذائياً عندما يكون كافة الأفراد في جميع الأوقات يستطيعون جسدياً واقتصادياً الوصول إلى وشراء وإنتاج والحصول على واستهلاك الغذاء الكافي والآمن والمغذي لتلبية احتياجاتهم وتفضيلاتهم الغذائية لحياة صحية ونشطة Often a shorter version of the definition is used: Food security refers to access by all people at all times to sufficient, safe and nutritious food for a healthy and active life 4-Sep-19

6 ما الذي يعنيه ذلك في الواقع العملي؟
What would you suggest to measure if you would like to know whether people are indeed food secure? 4-Sep-19

7 الأعمدة الثلاثة للأمن الغذائي
توفر الغذاء إنتاج الغذاء، واردات الغذاء...الخ الوصول إلى الغذاء إنتاج الغذاء في المنزل واحتياطيات الغذاء ودخل الأسرة وآليات التضامن والمقايضة...الخ استهلاك الغذاء الوضع الصحي (الإسهال، الملاريا، الإيدز) وتخزين الغذاء وطرق الطبخ والوقود والاحتياجات المتعلقة بالعمر...الخ Availability: Sufficient quantities of appropriate food are physically available. Access - Income or other resources are adequate to obtain sufficient and appropriate food. The main focus here is on the economic access of households to food. Utilization - Food is properly used (food processing and storage practices, adequate knowledge and application of nutrition and child care principles, and adequate health and sanitation services). Also includes biological use, which is linked to a person’s health. Often forgotten but also relevant is access to preparation facilities: i.e. fuel, cooking utensils, etc (for example: in flooded areas fuel to cook might be needed) 4-Sep-19

8 الأعمدة الثلاثة للأمن الغذائي
محلي توفر الغذاء إنتاج الغذاء، واردات الغذاء...الخ الوصول إلى الغذاء إنتاج الغذاء في المنزل واحتياطيات الغذاء ودخل الأسرة وآليات التضامن والمقايضة...الخ استهلاك الغذاء الوضع الصحي (الإسهال، الملاريا، الإيدز) وتخزين الغذاء وطرق الطبخ والوقود والاحتياجات المتعلقة بالعمر...الخ الأسرة الفرد 4-Sep-19

9 أربط الأوضاع التالية بتوفر/ الوصول إلى/ استهلاك الغذاء
اختبار الجفاف الشديد يمكن أن يقلل من المحصول أو يقتل المواشي انقطاع في توفير المساعدة الغذائية ارتفاع أسعار المنتجات الغذائية الهامة في السوق نقص الحبوب أو الأسمدة ضعف المعرفة التغذوية يؤدي بالسكان إلى تناول أغذية غير مناسبة أو فقدان شديد للفيتامينات أثناء طهو الطعام جسر مكسور قد يعيق من الوصول إلى الغذاء أو الإتجار في السوق بعض الاعتقادات الثقافية القوية تمنع الأشخاص من تناول بعض المنتجات الغذائية الصحية  In the following 2 slides some situations are given. For each the participants should say in what way the situation can affect the three pillars of food security There are more situations in the notes here below than on the slides; the selection can be adjusted to the context the participants work. Inadequate food availability Inadequate food access Inadequate food utilization 1. A severe drought can reduce a harvest or kill livestock. X (x)   2. Pipeline break in food aid X (x)   3. High market prices of important food products   X   4. Shortage of seeds or fertilisers X can reduce yields     5. Outbreak of Cholera     x 6.  Lack of nutritional knowledge causes people to have an inadequate diet or cause extensive vitamin loss during preparation.    x 7. A broken bridge can hamper access to food or trade markets. x     8. Lack of education and skills reduces job opportunities (and therefore reduces family income).  x   9. Some strong cultural beliefs prevent people from eating certain healthy food products   x 10. High medical fees or funeral costs can reduce household budget for food.   x   11. War or conflict can prevent food import to certain regions. X     12. Unsafe drinking water can cause chronic diarrhoea and result in decreased absorption of nutrients.     X 13. Low livestock prices can reduce cash availability to purchase food.   X   14. Conflict can ruin a social welfare system or reduce charity   X   15. A locust infestation can diminish food stocks or ruin harvests X 16. High number of people unemployed   X   4-Sep-19

10 أربط الأوضاع التالية بتوفر/ الوصول إلى/ استهلاك الغذاء
اختبار أربط الأوضاع التالية بتوفر/ الوصول إلى/ استهلاك الغذاء ارتفاع الرسوم الطبية يمكن أن يقلل من الموازنة التي تخصصها الأسرة للأغذية عدم سلامة مياه الشرب يمكن أن يؤدي إلى إسهال مزمن وينتج عنه تقليل امتصاص المغذيات الصراعات يمكن أن تدمر نظام الرعاية الاجتماعية أو تقلل العمل الخيري غزو الجراد يمكن أن يقلل من المخزون الغذائي أو يدمر المحصول ارتفاع نسبة العاطلين عن العمل   Inadequate food availability Inadequate food access Inadequate food utilization 1. A severe drought can reduce a harvest or kill livestock. X (x)   2. Pipeline break in food aid X (x)   3. High market prices of important food products   X   4. Shortage of seeds or fertilisers X can reduce yields     5. Outbreak of Cholera     x 6.  Lack of nutritional knowledge causes people to have an inadequate diet or cause extensive vitamin loss during preparation.    x 7. A broken bridge can hamper access to food or trade markets. x     8. Lack of education and skills reduces job opportunities (and therefore reduces family income).  x   9. Some strong cultural beliefs prevent people from eating certain healthy food products   x 10. High medical fees or funeral costs can reduce household budget for food.   x   11. War or conflict can prevent food import to certain regions. X     12. Unsafe drinking water can cause chronic diarrhoea and result in decreased absorption of nutrients.     X 13. Low livestock prices can reduce cash availability to purchase food.   X   14. Conflict can ruin a social welfare system or reduce charity   X   15. A locust infestation can diminish food stocks or ruin harvests X 16. High number of people unemployed   X   4-Sep-19

11 كيف نقيس انعدام الأمن الغذائي؟
Brainstorm with the group on all the options 4-Sep-19

12 عناصر هامة في تقييمات الأمن الغذائي
المعيشة التعرض للخطر استراتيجيات التأقلم It is difficult to talk about food security without speaking about the following terms: Livelihoods = ? Vulnerability = ? Coping strategies = ? In next slides these three terms will be explained

13 المعيشة هي... طريقة إيجاد لقمة العيش" من منظور الأمن الغذائي المعيشة تعني الأشخاص وقدراتهم وأصولهم ودخلهم والأنشطة التي يحتاجونها من أجل كسب لقمة العيش يمكن أن يكون الأمن الغذائي نتيجة للبرامج التي تستهدف تحسين سبل العيش Livelihood: “A livelihood comprises the capabilities, assets (stores, resources, claims and access) and activities required for a means of living.” A sustainable livelihood can cope with and recover from stress and shocks, as well as maintain or enhance capabilities and assets, and provide sustainable livelihood opportunities for the next generation’ 4-Sep-19

14 التعرض للمخاطر يتم تحديد تعرض الأسرة للمخاطر من خلال قدرتها على التأقلم مع: المخاطر والصدمات مثل الجفاف والفيضانات السياسات الحكومية السيئة والنزاعات وفيروس نقص المناعة/ الإيدز يعتبر حجم ومدة وتوقيت الصدمة عوامل هامة. من أجل تقليل أثر تلك الصدمات والاحتفاظ بالوصول المناسب إلى الغذاء تقوم الأسر والمجتمعات بإتباع استراتيجيات تأقلم Vulnerability is not the same as poverty, although underlying poverty contributes to increased vulnerability in most emergencies; the effects of disasters are worsened when superimposed on a situation of widespread structural poverty. Vulnerability is distinct from poverty in that vulnerable people are not necessarily poor but are expected to lack the means to cope when they are exposed to risks, shocks, and stress. Here, the concept of vulnerability is not independent; it is linked to and dependent upon the hazard. So, in the food security context, households or communities are ‘vulnerable to’ a shock, rather than inherently ‘vulnerable’, although sometimes people use the word to mean ‘poor’ or ‘physically frail’. 4-Sep-19

15 استراتيجيات التأقلم أمثلة؟
استراتيجيات التأقلم هي الأنشطة التي يلجأ إليها الناس كوسيلة لاجتياز الأوقات الصعبة التي تنتج عن أحداث تؤثر على معيشتهم وطريقة حياتهم. عندما تقيم الأمن الغذائي تنظر إلى مختلف استراتيجيات التأقلم لدى المجتمعات والأسر من يستخدم استراتيجيات التأقلم وما هي تلك الاستراتيجيات وكيف تنجح هذه الاستراتيجيات؟ هل استراتيجيات التأقلم غير اعتيادية أو ضارة دائماً؟ Are coping strategies always ‘abnormal’ or damaging? There are different stages of coping. Early coping strategies are not necessarily abnormal: they are reversible and cause no lasting damage. These may include collecting wild foods, selling non-essential assets or sending a family member to work elsewhere. More drastic strategies may permanently undermine a household’s future food security. These may involve the sale of land, distress migration on the part of whole families, or intensive use of wood leading to deforestation. Some coping strategies employed by women and girls, such as prostitution, tend to expose them to sexual violence, physical harm and higher risk of HIV infection. Migration generally increases the risk of HIV transmission. Coping strategies may also affect the environment, for example through over-exploitation of commonly-owned natural resources. It is important to protect and support food security before people begin using more damaging strategies, having exhausted all other means of coping. أمثلة؟ 4-Sep-19

16 لماذا تعتبر المعلومات المتعلقة بالأمن الغذائي هامة لك عندما تعمل في مجال التغذية؟
4-Sep-19

17 أهمية تقييم الأمن الغذائي
النتائج يمكن أن تحقق ما يلي: شرح الوضع التغذوي الحالي التنبؤ بأي تدهور أو تحسن في الوضع التغذوي إرشادك إلى التدخلات الأكثر فاعلية لمعالجة سوء التغذية 4-Sep-19

18 نموذج مفهوم نقص التغذية
الأسباب الكامنة الأسباب المباشرة الأسباب الأساسية البيئة التحتية الرسمية وغير الرسمية / الفكر السياسي / الموارد عدم كفاية كمية الغذاء التي يتم تناولها اعتلال الصحة العامة غياب الأمن الغذائي للأسرة المرض نقص التغذية سوء الممارسات الاجتماعية وممارسات الرعاية the conceptual model developed to help understand the causes of malnutrition. Over the years organisations have adapted the original UNICEF conceptual framework and frequently expanded it in a particular area of interest to assist with assessments which focus on their particular area of service delivery, for example World Food Programme (WFP) and Food and Agricultural Organisation (FAO) focus on food security and have expanded the conceptual model to reflect this interest. So while there are many adapted versions that reflect a particular focus, the original UNICEF conceptual framework remains a useful tool to help understand the causes of malnutrition All causes of malnutrition act on the individual, but some causes act directly on the individual and other causes act indirectly through a longer causal pathway which is captured in this model. The conceptual model identifies three levels of causality: Immediate causes that act on the individual. Underlying causes that act on households and communities. Basic causes that act on entire societies but have a greater or lesser impact on specific groups within society The conceptual model highlights the complexity of the multiple connected elements that can influence nutritional status at different levels - immediate, underlying and basic - highlighting that it is not just a food, nor health, nor care issue. This promotes a broader understanding of factors impacting on nutrition status and encourages needs assessments to look beyond just the food needs of a population. During an emergency, the conceptual model can be used as a checklist to identify and prioritise the short and long term needs and gaps in services for the population and in particular for the identified vulnerable groups. This is based on the assumption that a population requires care, food security, adequate health services and a healthy household environment in order to be protected from disease and malnutrition. If these are unavailable they need to be provided. This will help ensure that available resources are used effectively The UNICEF conceptual framework is widely accepted as a useful tool to help understand the different levels of causality and the multiple connected factors that impact on nutritional status. Because of this shared understanding it has the potential to foster collaboration and bring organisations together to exchange information. This will strengthen the understanding of a situation and promote consensus on the priority of needs. 9/4/2019

19 ما هي العلاقة بين ارتفاع نسبة البطالة في منطقة معينة والتغذية؟
مثال: ما هي العلاقة بين ارتفاع نسبة البطالة في منطقة معينة والتغذية؟ A family might have no income any longer and the quality of the diet of the family members will deteriorate. Additionally, the total amount of calories might be insufficient people might migrate to get work elsewhere. If mothers of young children move without their children, there might be an impact on the nutritional/care practice of their youngest children. If fathers migrate women and children that stay at home might be less physically protected and they might be more exposed to sexual violence and HIV (with consequences on nutrition and FS). Equally, the mother might not have access to the salary of her migrated husband with potential nutritional consequences. Children might need to stop going to school and physical work. This might have implications on their nutritional status. 4-Sep-19

20 تقييمات الأمن الغذائي يمكن تنفيذها:
كجزء من أنظمة الإنذار والرصد المبكر أو للاستعداد للطوارئ أو المراقبة لتحديد المعوقات الرئيسية التي تمنع الأسر من تلبية احتياجاتها الغذائية واحتياجاتها الأخرى كجزء من الدراسات من أجل فهم أسباب سوء التغذية (هذه الحالات ليست حصرية ويمكن أن تتداخل مع بعضها البعض) 4-Sep-19

21 تقييمات الأمن الغذائي معظم تقييمات الأمن الغذائي في الطوارئ تسعى لتحقيق هدف أحد الأهداف التالية أو أكثر: تقدير شدة انعدام الأمن الغذائي التنبؤ بمستوى انعدام الأمن الغذائي في المستقبل تحديد الفئات التي تتأثر أكثر من غيرها أو تتعرض لانعدام الأمن الغذائي تحديد التدخلات المناسبة لتحسين وصول الأسر إلى الغذاء 4-Sep-19

22 ينبغي الإجابة على بعض الأسئلة التالية حسب أهداف المسح:
كيف يكسب الأشخاص لقمة العيش؟ كيف يلبي الأشخاص احتياجاتهم الغذائية؟ ما هي الموارد التي لديهم؟ من يحصل على هذه الموارد؟ كيف يبدو الوضع الطبيعي مقارنة بوضع الأزمة؟ هل يستطيع الناس بدون مساعدة من الحكومة/ المنظمات غير الحكومية/ الأمم المتحدة/ الصليب أو الهلال الأحمر أن يتأقلموا مع الوضع؟ إذا كانت الإجابة لا كيف يمكن للمجتمع الإنساني أن يدعم استراتيجيات التأقلم 4-Sep-19

23 لا توجد طريقة قياسية لتقييم الأمن الغذائي في الطوارئ وقد قامت مختلف الجهات بإعداد أساليب مختلفة لتلبية احتياجاتها الخاصة الأساليب المختلفة لتقييم الأمن الغذائي توجد بها بعض نقاط التشابه وبعض الاختلافات بينما لا توجد طريقة واحدة مثلى لتنفيذ تقييم الأمن الغذائي في الطوارئ يمكن استخدام بعض العناصر من الأساليب المستخدمة من مختلف الجهات 4-Sep-19

24 في جميع الحالات ينبغي بذل المحاولات من أجل
دمج تقييم التغذية في معلومات الأمن الغذائي لأن الأول يمكن تفسيره بشكل أفضل على الأقل جزئياً من خلال الثاني * 4-Sep-19

25 الرسائل الأساسية الأمن الغذائي يعني وصول كافة الأشخاص في جميع الأوقات إلى غذاء كافي وآمن ومغذي لحياة صحية ونشيطة انعدام الأمن الغذائي هو فقط أحد الأسباب الكامنة وراء نقص التغذية يتعطل الوصول إلى الغذاء عادة خلال حالات الطوارئ ولذلك فمن الحيوي أن يتم فهم كيف تحصل الأسر على الغذاء من أجل تخطيط التدخلات المناسبة لحماية الأمن الغذائي وبالنتيجة حماية الوضع التغذوي يمكن تنفيذ تقييمات الأمن الغذائي: (1) كجزء من أنظمة المسح والإنذار المبكر أو الاستعداد للطوارئ أو المراقبة (2) لتحديد المعوقات الرئيسية التي تمنع الأسر من تلبية احتياجاتها الغذائية واحتياجاتها الأخرى (3) كجزء من الدراسات من أجل فهم أسباب سوء التغذية لا يمكن قياس الأمن الغذائي من خلال مؤشر واحد ولذلك ينبغي استخدام مقاييس متعددة وتحليلها بشكل مشترك لا توجد طريقة نمطية لتقييم الأمن الغذائي أثناء الطوارئ إلا أنه يمكن أخذ بعض العناصر من الأساليب المتبعة من قبل مختلف الجهات لتشكيل مزيج مناسب للبيئة التي يتم العمل فيها طالما تم الحفاظ على العناصر الفنية والتحليلية إدراج معلومات التغذية في تقييم الأمن الغذائي (والعكس) يحسن من وجودة النتائج ويساعد في ضمان الاستجابة المناسبة


تنزيل العرض التّقديمي "تقييم الأمن الغذائي وارتباطه مع التغذية"

عروض تقديميّة مشابهة


إعلانات من غوغل