العرض التّقديمي يتمّ تحميله. الرّجاء الانتظار

العرض التّقديمي يتمّ تحميله. الرّجاء الانتظار

Chapter 32 الباب الثاني والثلاثون

عروض تقديميّة مشابهة


عرض تقديمي عن الموضوع: "Chapter 32 الباب الثاني والثلاثون"— نسخة العرض التّقديمي:

1 Chapter 32 الباب الثاني والثلاثون
Plant Nutrition and Transport التغذية والنقل في النبات Lecture by Richard L. Myers Translated by Nabih A. Baeshen 1

2 امتصاص ونقل المواد الغذائية للنبات
THE UPTAKE AND TRANSPORT OF PLANT NUTRIENTS امتصاص ونقل المواد الغذائية للنبات Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. 2

3 32.1 Plants acquire their nutrients from soil and air تحصل النباتات على ما تحتاجه من المواد الغذائية من التربة والهواء Plants take up carbon dioxide from the air to produce sugars via photosynthesis; oxygen is produced as a product of photosynthesis يمتص النبات ثاني أكسيد الكربون من الهواء لإنتاج السكر عبر عملية البناء الضوئي; وينتج الأكسجين من هذه العملية Plants obtain water, minerals, and some oxygen from the soil يحصل النبات على الماء, المعادن, وبعض الأكسجين من التربة Using simple sugars as an energy source and as building blocks, plants convert the inorganic molecules they take up into the organic molecules of living plant tissue وباستخدام السكاكر البسيطة كمصدر للطاقة ووحدات بناء, يقوم النبات بتحويل الجزيئات غير العضوية التي يمتصها إلى الجزيئات العضوية المكونة للأنسجة النباتية الحية Teaching Tips 1. Module 32.1 references the discussion of photosynthesis in Chapter 7. If you have not already addressed the content of Chapter 7, consider discussing the sources of carbon, hydrogen, and oxygen that are used in the construction of carbohydrates resulting from photosynthesis. 2. With the exception of small amounts of glycogen obtained from meat and lactose obtained from dairy products, we humans get all of our dietary carbohydrates from plants. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. 3

4 Uptake of nutrients by a plant امتصاص النبات للمواد الغذائية
32.1 Plants acquire their nutrients from soil and air تحصل النباتات على ما تحتاجه من المواد الغذائية من التربة والهواء Inorganic molecules taken up by plants ما يمتصه النبات من الجزيئات غير العضوية Carbon dioxide ثاني أكسيد الكربون Nitrogen النيتروجين Magnesium الماغنسيوم Phosphorus الفسفور Organic molecules produced by plants ما ينتجه النبات من الجزيئات العضوية Carbohydrates الكربوهيدرات Lipids الليبيدات Proteins البروتينات Nucleic acids الأحماض النووية CO2 Teaching Tips 1. Module 32.1 references the discussion of photosynthesis in Chapter 7. If you have not already addressed the content of Chapter 7, consider discussing the sources of carbon, hydrogen, and oxygen that are used in the construction of carbohydrates resulting from photosynthesis. 2. With the exception of small amounts of glycogen obtained from meat and lactose obtained from dairy products, we humans get all of our dietary carbohydrates from plants. Minerals O2 H2O Uptake of nutrients by a plant امتصاص النبات للمواد الغذائية 4

5 32.2 The plasma membranes of root cells control solute uptake يتحكم الغشاء البلازمي للخلايا الجذرية في امتصاص المواد الذائبة Minerals taken up by plant roots are in a watery solution المعادن التي تمتصها جذور النبات تكون في محلول مائي Water and minerals are absorbed through the epidermis of the root and must be taken up by root cells before they enter the xylem تمتص بشرة الجذر الماء والمواد المعدنية والتي يجب أن تمتصها الخلايا الجذرية قبل دخولها إلى نسيج الخشب Selective permeability of the plasma membrane of root cells controls what minerals enter the xylem تتحكم النفاذية الانتقائية للغشاء البلازمي للخلايا الجذرية فيا يدخل إلى نسيج الخشب من معادن Teaching Tips 1. Root hairs are yet another example of an adaptation to increase the surface area of an organism. The divisions within the human lung, as well as microvilli, and plant leaves, are other examples. Increased surface areas are typically found where something is exchanged: gases exchanged at respiratory surfaces, nutrients absorbed by microvilli, light absorbed by leaves, and water and minerals absorbed by root hairs. If this chapter is one of the final topics addressed in your course, illustrating these broad principles with examples from a variety of subjects can provide a unifying review. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. 5

6 32.2 The plasma membranes of root cells control solute uptake يتحكم الغشاء البلازمي للخلايا الجذرية في امتصاص المواد الذائبة There are two pathways by which water and minerals enter the xylem يوجد مساران يدخل بهما الماء والمعادن إلى نسيج الخشب Intracellular route: water and solutes are selectively taken up by a root epidermal cell, usually a root hair, and transported from cell to cell through plasmodesmata المسار بين الخلوي – تقوم خلية البشرة الجذرية, والتي عادة ما تكون شعيرة جذرية, بعملية الامتصاص الانتقائي للماء والمواد الذائبة, وتنقلها من خلية إلى خلية عبر الخيوط البلازمية Extracellular route: water and solutes pass into the root in the porous cell walls of root cells; they do not enter any cell plasma membrane until they reach the root endodermis المسار خارج الخلوي – يمر الماء والمواد الذائبة إلى الجذر في الجدران الخلوية المثقبة للخلايا الجذرية : لا تدخل عبر أي غشاء بلازمي خلوي حتى تصل إلى البشرة الداخلية للجذر Teaching Tips 1. Root hairs are yet another example of an adaptation to increase the surface area of an organism. The divisions within the human lung, as well as microvilli, and plant leaves, are other examples. Increased surface areas are typically found where something is exchanged: gases exchanged at respiratory surfaces, nutrients absorbed by microvilli, light absorbed by leaves, and water and minerals absorbed by root hairs. If this chapter is one of the final topics addressed in your course, illustrating these broad principles with examples from a variety of subjects can provide a unifying review. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. 6

7 Animation: Transport in Roots
32.2 The plasma membranes of root cells control solute uptake يتحكم الغشاء البلازمي للخلايا الجذرية في امتصاص المواد الذائبة The cells of the endodermis contain a waxy barrier called the Casparian strip تحتوي خلايا البشرة الداخلية على حاجز شمعي يسمي شريط كاسبار Water and solutes that have entered the root without crossing a cell plasma membrane are blocked يتم احتجاز الماء والمواد الذائبة التي دخلت إلى الجذر دون عبورها بالغشاء البلازمي الخلوي Specialized cells of the endodermis take up water and minerals selectively وتقوم الخلايا المتخصصة من البشرة الداخلية بامتصاص الماء والمعادن بصورة انتقائية The Casparian strip regulates uptake of minerals that enter the root via the extracellular route ينظم شريط كاسبار امتصاص المعادن التي تدخل الجذر عبر المسار الخارج-خلوي Teaching Tips 1. Root hairs are yet another example of an adaptation to increase the surface area of an organism. The divisions within the human lung, as well as microvilli, and plant leaves, are other examples. Increased surface areas are typically found where something is exchanged: gases exchanged at respiratory surfaces, nutrients absorbed by microvilli, light absorbed by leaves, and water and minerals absorbed by root hairs. If this chapter is one of the final topics addressed in your course, illustrating these broad principles with examples from a variety of subjects can provide a unifying review. Animation: Transport in Roots Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. 7

8 Root hairs of radish seedling شعيرات جذرية لبادرة الفجل
Epidermis Cortex Phloem Key Dermal tissue system Ground tissue system Vascular tissue system Casparian strip Xylem Endodermis Extracellular route, via cell walls; stopped by Casparian strip Casparian strip Xylem Root hairs of radish seedling شعيرات جذرية لبادرة الفجل Root hair Figure 32.2B Routes of water and solutes from soil to root xylem. Plasmodesmata Intracellular route, via cell interiors, through plasmodesmata Routes of water and solutes from soil to root xylem مسارات الماء والمواد الذائبة من التربة لنسيج الخشب في الجذر Epidermis Endodermis Cortex 8

9 32.3 Transpiration pulls water up xylem vessels النتح يسحب الماء إلى أعلى أوعية نسيج الخشب
Xylem sap is the solution carried up through a plant in tracheids and vessel elements عصارة نسيج الخشب هي المحلول ينتقل إلى أعلي النبات بالقصيبات والعناصر الوعائية Xylem sap is pulled up through roots and shoots to the leaves يتم سحب عصارة نسيج الخشب إلى أعلى الجذور والسيقان ومنها إلى الأوراق Evaporation of water from the surface of leaves, called transpiration, is the driving force for the movement of xylem sap يسمي تبخر الماء من سطح الأوراق بعملية النتح, وهي القوة المحركة لعصارة نسيج الخشب Water’s cohesion and adhesion allow water to be pulled up to the top of the highest trees القوة التماسكية والتلاصقية للماء تسمح بسحب الماء إلى قمة أطول الأشجار Teaching Tips 1. The cohesive property of water allows some insects to walk or stand on a liquid water surface. The cohesion and adhesion of water is also the reason why we need to dry ourselves off after taking a shower, since water still clings to our skin and hair. 2. Demonstrate or ask students to recall what happens when a soda straw is lifted out of a beverage: some of the beverage still sticks to the straw. This is an example of adhesion. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. 9

10 32.3 Transpiration pulls water up xylem vessels النتح يسحب الماء إلى أعلى أوعية نسيج الخشب
Transpiration-cohesion-tension mechanism آلية النتح – التماسك – التوتر السطحي Water’s cohesion describes its ability to stick to itself تصف القوة التماسكية للماء قدرته على الاتصاق ببعضه البعض Water’s adhesion describes its ability to stick to other surfaces; water adheres to the inner surface of xylem cells ويصف تلاصق الماء قدرته على الالتصاق بالأسطح الأخرى; يلتصق الماء بالسطح الداخلي لخلايا نسيج الخشب A steep diffusion gradient pulls water molecules from the surface of leaves into much drier air يسحب تدرج الانتشار شديد الانحدار جزيئات الماء من سطح الأوراق إلى الهواء الأكثر جفافاً منها The air’s pull on water creates a tension that pulls on water in the xylem; since water is cohesive, it is pulled along, much as when a person sucks on a straw تخلق عملية سحب الهواء للماء توتر سطحي والذي يسحب بدوره الماء في نسيج الخشب; وحيث أن الماء متماسك, فإنه يتم سحبه بصورة مستمرة, بنفس طريقة سحب الانسان للسوائل عبر المصاص For the BioFlix Animation Transpiration, go to Animating and Video Files. Teaching Tips 1. The cohesive property of water allows some insects to walk or stand on a liquid water surface. The cohesion and adhesion of water is also the reason why we need to dry ourselves off after taking a shower, since water still clings to our skin and hair. 2. Demonstrate or ask students to recall what happens when a soda straw is lifted out of a beverage: some of the beverage still sticks to the straw. This is an example of adhesion. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. 10

11 اتجاه تدفق الماء فراغ هوائي في الورقة جزيء الماء
Xylem sap عصارة نسيج الخشب Mesophyll cells خلايا النسيج الوسطي Air space within leaf فراغ هوائي في الورقة Stoma ثغر 1 Outside air هواء خارجي Water molecule جزيء الماء Flow of water اتجاه تدفق الماء 2 Cohesion by Hydrogen bonding التماسك بالروابط الهيدروجينية Xylem Cells خلايا نسيج الخشب Cohesion in the xylem التماسك في نسيج الخشب Figure 32.3 The flow of water up a tree. 3 Root hair شعرة جذرية Soil particle حبيبات التربة Water الماء Water uptake from soil امتصاص الماء من التربة 11

12 32.4 Guard cells control transpiration تتحكم الخلايا الحارسة في عملية النتح
Plants must open pores in leaves called stomata to allow CO2 to enter for photosynthesis يجب أن يفتح النبات مسام في الأوراق والتي تسمي الثغور لتسمح بدخول ثاني أكسيد الكربون لعملية البناء الضوئي Water evaporates from the surface of leaves through stomata يتبخر الماء من سطح الأوراق عبر الثغور Paired guard cells surround each stoma يحاط كل ثغر بخليتين حارسة Guard cells can regulate the amount of water lost from leaves by changing shape and closing the stomatal pore تستطيع الخلايا الحارسة تنظيم كمية الماء المفقود من الأوراق بتغيير شكلها وإغلاق مسام الثغر Teaching Tips 1. The change in shape of guard cells is due to internal fluid pressure, or turgor—important in many other organisms. Turgor helps maintain the shape of plant cells, gives structure to the hydrostatic skeletons of sea anemones and earthworms, and causes a penis to become firm upon erection. Before addressing guard cells, you may challenge your class to explain what leaves, earthworms, and an erect penis have in common. The answer is turgor. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. 12

13 32.4 Guard cells control transpiration تتحكم الخلايا الحارسة في عملية النتح
Stomata open when guard cells take up water تنفتح الثغور عندما تمتص الخلايا الحارسة الماء Potassium is actively taken up by guard cells from nearby cells تمتص الخلايا الحارسة البوتاسيوم من الخلايا المجاورة بعملية النقل النشط This creates an osmotic gradient and water follows ويخلق ذلك تدرج أوزموزي ويتدفق الماء Uneven cell walls of guard cells causes them to bow when water is taken up وتتسبب الجدران غير المتساوية السُمك في انحناء الخلايا الحارسة عند امتصاصها للماء The bowing of the guard cells causes the pore of the stoma to open يتسبب انحناء الخلايا الحارسة في فتح ثقب الثغر When guard cells lose K+ ions, the guard cells become flaccid and the stoma closes عندما تفقد الخلايا الحارسة أيونات البوتاسيوم فإنها تصبح مترهلة وتغلق الثغور Teaching Tips 1. The change in shape of guard cells is due to internal fluid pressure, or turgor—important in many other organisms. Turgor helps maintain the shape of plant cells, gives structure to the hydrostatic skeletons of sea anemones and earthworms, and causes a penis to become firm upon erection. Before addressing guard cells, you may challenge your class to explain what leaves, earthworms, and an erect penis have in common. The answer is turgor. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. 13

14 How guard cells control stomata كيف تتحكم الخلايا الحارسة في الثغور
Stoma opening الثغر مفتوح Stoma closing الثغر مغلق More K+ inside guard cell زيادة البوتاسيوم داخل الخلية الحارسة Day time أثناء النهار Low CO نقص ثاني أكسيد الكربون Natural Rhythms إيقاعات طبيعية Less K+ inside guard cell نقص البوتاسيوم داخل الخلية الحارسة Night time أثناء الليل High CO زيادة ثاني أكسيد الكربون Natural Rhythms إيقاعات طبيعية الخلايا الحارسة Stoma الثغر Guard cells Stoma الثغر Guard cells H2O H2O H2O H2O H2O H2O Figure 32.4 How guard cells control stomata. K+ Vacuole فجوة عصارية H2O H2O H2O H2O How guard cells control stomata كيف تتحكم الخلايا الحارسة في الثغور 14

15 32.5 Phloem transports sugars ينقل اللحاء السكاكر
Phloem transports the products of photosynthesis throughout the plant يقوم اللحاء بنقل منتجات البناء الضوئي في جميع أجزاء النبات Phloem is composed of long tubes of sieve tube members stacked end to end يتألف اللحاء من أنابيب غربالية طويلة متراصة فوق بعضها البعض الواحدة تلو الأخرى Phloem sap moves through sieve plates in sieve tube members تتحرك عصارة اللحاء خلال الصفائح الغربالية في الأنابيب الغربالية Phloem sap is composed of sucrose and other solutes such as ions, amino acids, and hormones وتتكون عصارة اللحاء من سكر القصب وبعض المواد الذائبة مثل الأيونات, الأحماض الأمينية والهرمونات Sugars are carried through phloem from sources to sinks يتم حمل السكاكر خلال اللحاء من مصادر الانتاج إلى أعضاء استهلاكها أو تخزينها Student Misconceptions and Concerns 1. Although analogies are often useful, some of their particulars can be misleading. In many ways, the vascular tissues and movement of fluid through plants are unlike the circulatory system of vertebrates. Whereas vertebrates have a one-way flow of fluids propelled by a contracting heart through a contained tubular system, phloem sap, propelled instead by a pressure flow mechanism, can move in either direction. Teaching Tips 1. Many phloem saps other than maple syrup are used commercially. For example, phloem sap from rubber trees native to the Brazilian Amazon was once the major source of rubber. (Most rubber is now synthetically produced.) Pine oil, derived from pine tree resin, is the active ingredient in Pine-Sol cleaner. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. 15

16 32.5 Phloem transports sugars ينقل اللحاء السكاكر
A sugar source is a plant organ that is a net producer of sugar via photosynthesis or breakdown of starch مصدر السكر هو عضو نباتي يقوم بإنتاج السكر بواسطة عملية البناء الضوئي أو بتحليل النشا Leaves produce sugars via photosynthesis تقوم الأوراق بإنتاج السكر بواسطة عملية البناء الضوئي Roots and other storage organs produce sugar via breakdown of starch تنتج الجذور و أعضاء التخزين الأخرى السكر بواسطة تحليل النشا A sugar sink is a plant organ that is a net consumer of sugar or one that stores starch حوض السكر هو عضو نباتي يستهلك السكر أو يقوم بتخزين النشا Growing organs use sugar in cellular respiration تستخدم الأعضاء النامية السكر للقيام بعملية التنفس الخلوي Roots and other organs store unused sugars as starch تختزن الجذور والأعضاء الأخرى السكر غير المستهلك على هيئة نشا Student Misconceptions and Concerns 1. Although analogies are often useful, some of their particulars can be misleading. In many ways, the vascular tissues and movement of fluid through plants are unlike the circulatory system of vertebrates. Whereas vertebrates have a one-way flow of fluids propelled by a contracting heart through a contained tubular system, phloem sap, propelled instead by a pressure flow mechanism, can move in either direction. Teaching Tips 1. Many phloem saps other than maple syrup are used commercially. For example, phloem sap from rubber trees native to the Brazilian Amazon was once the major source of rubber. (Most rubber is now synthetically produced.) Pine oil, derived from pine tree resin, is the active ingredient in Pine-Sol cleaner. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. 16

17 32.5 Phloem transports sugars ينقل اللحاء السكاكر
The pressure flow mechanism آلية تدفق الضغط At sources, sugars are actively loaded into sieve tube members في المصادر, يتم تحميل السكر بعملية النقل النشط في الأنابيب الغربالية High solute concentration caused by the sugar in sieve tubes causes water to rush in from nearby xylem cells التركيز العالي للمواد الذائبة الذي يسببه السكر في الأنابيب الغربالية يؤدي إلى اندفاع الماء إليها من خلايا نسيج الخشب المجاورة Flow of water into sieve tubes increases pressure at sources يزيد تدفق الماء في الأنابيب الغربالية الضغط في المصادر At sinks, sugars are unloaded from sieve tubes and solute concentration decreases; water is lost and pressure is low في الأحواض, يتم تفريغ السكر من الأنابيب الغربالية مما يؤدي على انخفاض تركيز المواد الذائبة ومن ثم يتم فقدان الماء وينخفض الضغط The pressure gradient drives rapid movement of sugars from sources to sinks ويقود تدرج الضغط حركة سريعة للسكر من المصادر إلى الأحواض Student Misconceptions and Concerns 1. Although analogies are often useful, some of their particulars can be misleading. In many ways, the vascular tissues and movement of fluid through plants are unlike the circulatory system of vertebrates. Whereas vertebrates have a one-way flow of fluids propelled by a contracting heart through a contained tubular system, phloem sap, propelled instead by a pressure flow mechanism, can move in either direction. Teaching Tips 1. Many phloem saps other than maple syrup are used commercially. For example, phloem sap from rubber trees native to the Brazilian Amazon was once the major source of rubber. (Most rubber is now synthetically produced.) Pine oil, derived from pine tree resin, is the active ingredient in Pine-Sol cleaner. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. 17

18 تركيز سكر عالى Phloem اللحاء Xylem الخشب High sugar concentration تركيز ماء عالى 1 High water pressure Sugar سكر Sugar source 2 مصدر السكر Water ماء Source cell خلية مصدر Pressure flow in plant phloem from a sugar source to a sugar sink (and the return of water to the source via xylem) Sieve plate صفيحة غربالية تدفق الضغط في لحاء النبات من مصدر السكر إلى حوض السكر (وعودة الماء إلى المصدر عبر الخشب) Sugar sink حوض السكر Sink cell خلية حوضية Figure 32.5B Pressure flow in plant phloem from a sugar source to a sugar sink (and the return of water to the source via xylem). 3 Sugar سكر 4 Low sugar Concentration تركيز سكر منخفض Water ماء Low water pressure تركيز ماء منخفض 18

19 PLANT NUTRIENTS AND THE SOIL المواد الغذائية للنبات وعلاقتها بالتربة
PLANT NUTRIENTS AND THE SOIL المواد الغذائية للنبات وعلاقتها بالتربة Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. 19

20 32.6 Plant health depends on a complete diet of essential inorganic nutrients تعتمد صحة النبات على نظام غذائي كامل من المواد الغذائية غير العضوية الضرورية Essential elements are those that a plant must obtain to complete its life cycle of growth and reproductive success العناصر الضرورية هي تلك المواد التي يجب للنبات الحصول عليها ليكمل دورة حياته من النمو والتكاثر الناجح There are 17 elements essential to plant growth and reproduction هناك 17 عنصر ضروري لنمو وتكاثر النبات Macronutrients—plants require relatively large amounts of these elements المواد الغذائية الكبري – يحتاج النبات كميات كبيرة نسبياً من هذه العناصر Micronutrients—plants require relatively small amounts of these elements المواد الغذائية الصغري – يحتاج النبات كميات صغيرة نسبياً من هذه العناصر Both types of nutrients have vital functions يؤدي كلا النوعين وظائف حيوية في النبات It is important to distinguish between the acquisition of nutrients and the acquisition of food. Plants do not obtain their food from the environment, like animals. Instead, plants are autotrophs that generate their own food. The essential elements required by plants are not sources of calories. Students might suspect that macronutrients are large and micronutrients are small. Instead, the word roots macro- and micro- refer to the quantities of nutrients required in each category. Student Misconceptions and Concerns 1. Students often confuse the terms symbiosis and mutualism, falsely thinking that they mean the same thing. You might wish to clarify these terms to emphasize the win/win nature of mutualism. Teaching Tips 1. With abundant antibacterial products now on the market, students may believe that all bacteria are harmful. Before addressing the mutualistic roles of soil bacteria and plants, challenge your students to explain why planting seeds in sterilized soil could be problematic. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. 20

21 تمثل 98% من الوزن الجاف للنبات
32.6 Plant health depends on a complete diet of essential inorganic nutrients تعتمد صحة النبات على نظام غذائي كامل من المواد الغذائية غير العضوية الضرورية Macronutrients—components of organic molecules المواد الغذائية الكبري – هي مكونات الجزيئات العضوية Carbon الكربون Hydrogen الهيدروجين Oxygen الأكسجين Nitrogen النيتروجين Sulfur الكبريت Phosphorus الفسفور Potassium البوتاسيوم Calcium الكالسيوم Magnesium الماغنسيوم Make up 98% of plant dry weight تمثل 98% من الوزن الجاف للنبات Student Misconceptions and Concerns 1. Students often confuse the terms symbiosis and mutualism, falsely thinking that they mean the same thing. You might wish to clarify these terms to emphasize the win/win nature of mutualism. Teaching Tips 1. With abundant antibacterial products now on the market, students may believe that all bacteria are harmful. Before addressing the mutualistic roles of soil bacteria and plants, challenge your students to explain why planting seeds in sterilized soil could be problematic. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. 21

22 المواد الغذائية الصغري – غالباً ما تقوم بدور العوامل المرافقة
32.6 Plant health depends on a complete diet of essential inorganic nutrients تعتمد صحة النبات على نظام غذائي كامل من المواد الغذائية غير العضوية الضرورية Micronutrients—often act as cofactors المواد الغذائية الصغري – غالباً ما تقوم بدور العوامل المرافقة Chlorine الكلورين Iron الحديد Manganese المنجنيز Boron البورون Zinc الزنك Copper النحاس Nickel النيكل Molybdenum المولبدينم Student Misconceptions and Concerns 1. Students often confuse the terms symbiosis and mutualism, falsely thinking that they mean the same thing. You might wish to clarify these terms to emphasize the win/win nature of mutualism. Teaching Tips 1. With abundant antibacterial products now on the market, students may believe that all bacteria are harmful. Before addressing the mutualistic roles of soil bacteria and plants, challenge your students to explain why planting seeds in sterilized soil could be problematic. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. 22

23 32.8 Fertile soil supports plant growth تدعم التربة الخصبة نمو النبات
Soils are affected by geography and climate تتأثر التربة بالعوامل الجغرافية والمناخية Soil horizons are layers of soil with different characteristics إن آفاق التربة هي طبقات التربة ذات السمات والخصائص المختلفة A horizon—topsoil subject to weathering; layer contains humus (decayed organic matter) and many soil organisms الأفق A – الطبقة العلوية للتربة مُعرضة لعوامل التعرية;هي الطبقة التي تحتوي على الدُبال (مادة عضوية متحللة) والعديد من الكائنات الحية التي تحيا بالتربة B horizon—clay and dissolved elements الأفق B – طين وعناصر ذائبة C horizon—rocks of the “parent material” from which soil is formed الأفق C- صخور ”الطبقة الأم“ التي تتكون منها التربة Student Misconceptions and Concerns 1. Students often confuse the terms symbiosis and mutualism, falsely thinking that they mean the same thing. You might wish to clarify these terms to emphasize the win/win nature of mutualism. Teaching Tips 1. Students with limited backgrounds in botany might be surprised to learn that roots need oxygen. Aeration of the soil by burrowing worms and other animals helps create small spaces for air. Highly compacted soils limit the movement of air and can interfere with plant survival. Animation: How Plants Obtain Minerals from Soil Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. 23

24 A B C Three soil horizons visible beneath grass
Figure 32.8A Three soil horizons visible beneath grass. C Three soil horizons visible beneath grass طبقات التربة الثلاثة كما ترى تحت الحشائش 24

25 PLANT NUTRITION AND SYMBIOSIS التغذية النباتية والتكافل
PLANT NUTRITION AND SYMBIOSIS التغذية النباتية والتكافل Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. 25

26 Most of the nitrogen in the biosphere is in the atmosphere as N2 gas
32.12 Most plants depend on bacteria to supply nitrogen تعتمد معظم النباتات على البكتيريا لمدها بما تحتاجه من النيتروجين Most of the nitrogen in the biosphere is in the atmosphere as N2 gas إن معظم النيتروجين الموجود في المحيط الحيوي يكون على هيئة غاز النيتروجين في الغلاف الجوي Plants can only absorb nitrogen as ammonium or nitrates from the soil; they cannot absorb it from air يمكن للنبات أن يمتص النيتروجين على هيئة الأمونيوم أو النيترات فقط من التربة;إلا أنه لا يستطيع ذلك من الهواء Teaching Tips 1. With abundant antibacterial products now on the market, students may believe that all bacteria are harmful. Before addressing the mutualistic roles of soil bacteria and plants, challenge your students to explain why planting seeds in sterilized soil could be problematic. 2. Mycorrhizae provide an excellent example of a mutualistic relationship. Unless the various types of symbiotic relationships have already been discussed, consider illustrating mutualism and parasitism with the relationships in Modules 32.12–32.14. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. 26

27 32.12 Most plants depend on bacteria to supply nitrogen تعتمد معظم النباتات على البكتيريا لمدها بما تحتاجه من النيتروجين Soil bacteria can convert N2 gas from the air into forms usable by plants via several processes إن بكتيريا التربة باستطاعتها تحويل غاز النيتروجين من الهواء إلى هيئات يمكن للنبات أن يستخدمها بعدة عمليات Nitrogen fixation—N2 is converted to ammonia تثبيت النيتروجين –تحويل النيروجين إلى الأمونيا Amonification—conversion of organic matter into ammonium التأميُن – تحويل المادة العضوية إلى أمونيوم Nitrification—conversion of ammonium to nitrates, the form most often taken up by plants النترتة – تحويل الأمونيوم إلى نترات, وهي الهيئة التي يمتصها النبات في أغلب الأحيان Teaching Tips 1. With abundant antibacterial products now on the market, students may believe that all bacteria are harmful. Before addressing the mutualistic roles of soil bacteria and plants, challenge your students to explain why planting seeds in sterilized soil could be problematic. 2. Mycorrhizae provide an excellent example of a mutualistic relationship. Unless the various types of symbiotic relationships have already been discussed, consider illustrating mutualism and parasitism with the relationships in Modules 32.12–32.14. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. 27

28 The roles of bacteria in supplying nitrogen to plants
Atmosphere الغلاف الجوي N2 The roles of bacteria in supplying nitrogen to plants دور البكتيريا في إمداد النبات بالتيروجين Soil التربة Amino acids, etc. أحماض أمينية, الخ N2 Nitrogen-fixing Bacteria البكتريا المثبتة للنيتروجين Figure The roles of bacteria in supplying nitrogen to plants. NH4+ H+ NH3 NH4+ (ammonium) الأمونيوم NO3– (nitrate) النترات Nitrifying Bacteria بكتريا النترتة Ammonifying Bacteria بكتريا التأميُن Root جذر مادة عضوية Organic material 28

29 Epiphytes النباتات المعالقة
32.14 The plant kingdom includes epiphytes, parasites, and carnivores تشتمل المملكة النباتية على النباتات المعالقة والطفيلية وأكلات اللحوم Epiphytes النباتات المعالقة Grow anchored on other plants تنمو مثبتاً على النباتات الأخري Absorb water and minerals from rain تمتص الماء والمواد المعدنية من المطر Parasites النباتات الطفيلية Roots tap into the host plant’s vascular system - تخترق جذورها الجهاز الوعائي للبنات العائل Incapable of photosynthesis غير قادرة على البناء الضوئي Absorb organic molecules from host plant تمتص الجزيئات العضوية من النبات العائل Carnivores النباتات آكلات اللحوم Trap and digest small animals such as insects - تصطاد وتهضم الحيوانات الصغيرة مثل الحشرات Absorb inorganic elements from prey تمتص العناصر الغير عضوية من الفريسة Found in nutrient poor environments توجد في البيئات الفقيرة للمواد الغذائية Student Misconceptions and Concerns 1. Students often confuse the terms symbiosis and mutualism, falsely thinking that they mean the same thing. You might wish to clarify these terms to emphasize the win/win nature of mutualism. Teaching Tips 1. Mycorrhizae provide an excellent example of a mutualistic relationship. Unless the various types of symbiotic relationships have already been discussed, consider illustrating mutualism and parasitism with the relationships in Modules 32.12–32.14. 2. The International Carnivorous Plant Society maintains a website at The site contains many beautiful photographs of carnivorous plants, answers to FAQs, and numerous related resources. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. 29

30 Epiphytes النباتات المعالقة
Parasites النباتات الطفيلية Orchids, a type of epiphyte, growing on the trunk of a tree نبات أراشيد، أحد أنواع النباتات المعالقة، ينمو على جذع شجرة Carnivores النباتات آكلات اللحوم Figure 32.14B Dodder growing on a pickleweed. Dodder growing on a pickleweed نبات الهالوك ينمو على العشب الحمضي A Venus’ flytrap digesting a fly مصيدة حشرات نبات الفينوس تقوم بهضم الحشرة التي اصطادتها 30

31 المصطلـــــــــــــــــــــــــــــــــح تعريف المصطلــــــــــح
Plant Nutrition and Transport التغذية والنقل في النبات المصطلـــــــــــــــــــــــــــــــــح تعريف المصطلــــــــــح THE UPTAKE AND TRANSPORT OF PLANT NUTRIENTS امتصاص ونقل المواد الغذائية للنبات Plants take up carbon dioxide from air يمتص النبات ثاني أكسيد الكربون من الهواء to produce sugars via photosynthesis لإنتاج السكر عبر عملية البناء الضوئي oxygen is produced as a product وينتج الأكسجين من هذه العملية Plants obtain water يحصل النبات على الماء energy source كمصدر للطاقة building blocks, وحدات بناء inorganic molecules الجزيئات غير العضوية organic molecules الجزيئات العضوية Inorganic molecules taken up by plants Organic molecules produced by plants ينتجه النبات من الجزيئات العضوية Carbohydrates الكربوهيدرات Lipids الليبيدات Proteins البروتينات Nucleic acids الأحماض النووية Minerals taken up by plant roots المعادن التي تمتصها جذور النبات Epidermis of root بشرة الجذر

32 المصطلـــــــــــــــــــــــــــــــــح تعريف المصطلــــــــــح
Plant Nutrition and Transport التغذية والنقل في النبات المصطلـــــــــــــــــــــــــــــــــح تعريف المصطلــــــــــح Selective permeability النفاذية الانتقائية plasma membrane of root cells الانتقائية للغشاء البلازمي للخلايا الجذرية Intracellular route المسار بين الخلوي plasmodesmata الخيوط البلازمية Extracellular route المسار خارج الخلوي porous cell walls of root cells الجدران الخلوية المثقبة للخلايا الجذرية root endodermis البشرة الداخلية للجذر waxy barrier called the Casparian strip حاجز شمعي يسمي شريط كاسبار take up water and minerals selectively بامتصاص الماء والمعادن بصورة انتقائية The Casparian strip regulates ينظم شريط كاسبار امتصاص Xylem sap عصارة نسيج الخشب tracheids and vessel elements بالقصيبات والعناصر الوعائية Xylem sap is pulled م سحب عصارة نسيج الخشب Evaporation يسمي تبخر الماء transpiration, driving force القوة المحركة Water’s cohesion and adhesion القوة التماسكية والتلاصقية للماء

33 المصطلـــــــــــــــــــــــــــــــــح تعريف المصطلــــــــــح
Plant Nutrition and Transport التغذية والنقل في النبات المصطلـــــــــــــــــــــــــــــــــح تعريف المصطلــــــــــح Transpiration-cohesion-tension mechanism آلية النتح – التماسك – التوتر السطحي stick to itself الاتصاق ببعضه البعض water adheres يلتصق الماء steep diffusion gradient تدرج الانتشار شديد الانحدار creates a tension تخلق عملية سحب الهواء للماء توتر سطحي stomata الثغور Paired guard cells بخليتين حارسة changing shape بتغيير شكلها stomatal pore مسام الثغر osmotic gradient and water تدرج أوزموزي ويتدفق الماء bowing of the guard cells انحناء الخلايا الحارسة flaccid مترهلة Vacuole فجوة عصارية Phloem اللحاء long tubes of sieve tube members stacked أنابيب غربالية طويلة متراصة Phloem sap عصارة اللحاء sieve plates الصفائح الغربالية

34 المصطلـــــــــــــــــــــــــــــــــح تعريف المصطلــــــــــح
Plant Nutrition and Transport التغذية والنقل في النبات المصطلـــــــــــــــــــــــــــــــــح تعريف المصطلــــــــــح

35 المصطلـــــــــــــــــــــــــــــــــح تعريف المصطلــــــــــح
Plant Nutrition and Transport التغذية والنقل في النبات المصطلـــــــــــــــــــــــــــــــــح تعريف المصطلــــــــــح from sources to sinks من مصادر الانتاج إلى أعضاء استهلاكها أو تخزينها sugar source مصدر السكر sugar sink حوض السكر pressure flow mechanism آلية تدفق الضغط actively loaded النقل النشط PLANT NUTRIENTS AND THE SOIL المواد الغذائية للنبات وعلاقتها بالتربة Essential elements العناصر الضرورية reproductive success النمو والتكاثر Macronutrients المواد الغذائية الكبري Micronutrients المواد الغذائية الصغري vital functions وظائف حيوية Soil horizons آفاق التربة topsoil subject to weathering الطبقة العلوية للتربة humus (decayed organic matter) الدُبال (مادة عضوية متحللة) soil organisms الكائنات الحية dissolved elements وعناصر ذائبة rocks of the “parent material” صخور ”الطبقة الأم“

36 المصطلـــــــــــــــــــــــــــــــــح تعريف المصطلــــــــــح
Plant Nutrition and Transport التغذية والنقل في النبات المصطلـــــــــــــــــــــــــــــــــح تعريف المصطلــــــــــح PLANT NUTRITION AND SYMBIOSIS التغذية النباتية والتكافل biosphere المحيط الحيوي ammonium or nitrates هيئة الأمونيوم أو النيترات Soil bacteria بكتيريا التربة Nitrogen fixation تثبيت النيتروجين Amonification التأميُن Nitrification النترتة Epiphytes النباتات المعالقة Parasites النباتات الطفيلية Carnivores النباتات آكلات اللحوم

37 Chapter 21 الباب الحادي والعشرون
Nutrition and Digestion التغذية و الهضم Lecture by Richard L. Myers Translated by Nabih A. Baeshen

38 OBTAINING AND PROCESSING FOOD الحصول على الطعام وكيفية التعامل معه
OBTAINING AND PROCESSING FOOD الحصول على الطعام وكيفية التعامل معه Copyright © 2009 Pearson Education, Inc.

39 21.1 Animals ingest their food in a variety of ways تتناول الحيوانات طعامها بعدة طرق
Most animals have one of three kinds of diets تتبع معظم الحيوانات احدى طرق الطعام الثلاث Herbivores, plant-eaters—cattle, snails, sea urchins اكلات الاعشاب , اكلات النباتات – مثل الابقار , الحلزونات , قنافذ البحر Carnivores, meat-eaters—lions, hawks, spiders اكلات اللحوم – الاسود , الصقور , العناكب Omnivores, eating both plants and other animals—humans, roaches, raccoons, crows مزدوجة التغذية , تأكل كلا من النبات و الحيوان – الانسان , الصراصير , الراكونات , الغربان Student Misconceptions and Concerns 1. Students are likely familiar with the basics of the digestive system and the different types of animal diets. However, they are less likely to understand the distinctions between chemical and mechanical digestion and the specific roles of enzymes. It is worthwhile for an instructor to make an extra effort to differentiate between these important components of the digestive process. Teaching Tips 1. If you have just completed Chapter 20, you may wish to point out the similarities between the ciliary mucus mechanism used to trap debris inhaled into our respiratory tract (Module 20.4) and the suspension feeding systems of clams. 2. Humans (as discussed in Module 19.10) are omnivores. Consider contrasting the teeth of a carnivore (perhaps a cat), an herbivore (perhaps a rodent or bovine), and a human to reveal the intermediate pattern of omnivore teeth. If appropriate skeletal materials are unavailable, good images can suffice. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc.

40 21.1 Animals ingest their food in a variety of ways تتناول الحيوانات طعامها بعدة طرق
Animals obtain and ingest their food in different ways تتناول الحيوانات و تحصل على طعامها بعدة طرق Suspension feeding التغذية بالعوالق Substrate feeding التغذية مما يحيط به ويعيش عليه Fluid feeding التغذية بالسوائل Bulk feeding التغذية بكتل ضخمة A substrate feeder: a caterpillar eating its way through the soft green tissues inside an oak leaf. متغذي مما يحيط به ويعيش عليه: يرقة فراش تأكل الانسجة الخضراء الرقيقة داخل ورقة شجرة البلوط اثناء زحفها Feces البراز Student Misconceptions and Concerns 1. Students are likely familiar with the basics of the digestive system and the different types of animal diets. However, they are less likely to understand the distinctions between chemical and mechanical digestion and the specific roles of enzymes. It is worthwhile for an instructor to make an extra effort to differentiate between these important components of the digestive process. Teaching Tips 1. If you have just completed Chapter 20, you may wish to point out the similarities between the ciliary mucus mechanism used to trap debris inhaled into our respiratory tract (Module 20.4) and the suspension feeding systems of clams. 2. Humans (as discussed in Module 19.10) are omnivores. Consider contrasting the teeth of a carnivore (perhaps a cat), an herbivore (perhaps a rodent or bovine), and a human to reveal the intermediate pattern of omnivore teeth. If appropriate skeletal materials are unavailable, good images can suffice. A suspension feeder: a tube worm filtering food from the surrounding water through its tentacles. متغذي بالعوالق : الدودة الانبوبية ترشح طعامها من الماء المحيط بها بواسطة اللوامس Caterpillar اليسروع: يرقة الفراش Copyright © 2009 Pearson Education, Inc.

41 A fluid feeder: a mosquito sucking blood.
متغذي بالسوائل : بعوض اثناء امتصاصه للدم Figure 21.1A A suspension feeder: a tube worm filtering food through its tentacles. A bulk feeder: a grey heron preparing to swallow a fish head first and the rest next. متغذي بالكتل الضخمة : مالك الحزين الرمادي يستعد لابتلاع رأس السمكة اولا ومن ثم البقية

42 21.2 Overview: Food processing occurs in four stages نظرة شاملة: يتم التعامل مع الطعام ومعالجته في اربعة مراحل Food is processed in four stages يتم التعامل مع الطعام ومعالجته في اربعة مراحل Ingestion التناول Digestion الهضم Absorption الامتصاص Elimination الطرد خارج الجسم Student Misconceptions and Concerns 1. Students are likely familiar with the basics of the digestive system and the different types of animal diets. However, they are less likely to understand the distinctions between chemical and mechanical digestion and the specific roles of enzymes. It is worthwhile for an instructor to make an extra effort to differentiate between these important components of the digestive process. Teaching Tips 1. If your class size permits, consider demonstrating the process of chemical digestion in the human mouth by distributing crackers to students. Have students chew the crackers and hold them in their mouths without swallowing. The sweet taste they will notice is the sugars produced by the chemical breakdown of starch by amylase, a digestive enzyme found in human saliva. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc.

43 Mechanical digestion breaks food down into smaller pieces
المكونات Mechanical digestion breaks food down into smaller pieces الهضم الالي (بالأسنان مثلا) يجزئ الطعام الى قطع صغيرة Chemical digestion breaks down large organic molecules into their components يحلل الهضم الكيميائي الجزيئات العضوية الكبيرة الى مكوناتها الجزيئ الكبير Macromolecule Components Protein- digesting enzymes احماض امينية انزيمات هضم البروتين البروتين Protein Amino acids سكريات متعددة Carbohydrate- digesting enzymes Polysaccharide سكاكر احادية انزيمات هضم الكربوهيدرات Disaccharide سكريات ثنائية Monosaccharides الحامض النووي نيوكليوتيدات Nucleic acid- digesting enzymes Figure 21.2B Chemical digestion: the breakdown of large organic molecules to their components. انزيمات هضم الاحماض النووية Nucleic acid Nucleotides Fat-digesting enzymes الدهن انزيمات هضم الدهون Fat Glycerol Fatty acids الجلسرول احماض دهنية

44 21.3 Digestion occurs in specialized compartments يحدث الهضم في اجزاء متخصصة
Sponges digest food in vacuoles تهضم الاسفنجيات الطعام في الفجوات Cnidarians and flatworms have a gastrovascular cavity with a single opening, the mouth الكنيداريات (الجوفمعويات قديم) و الديدان المفلطحة لها جوف معدي وعائي بفتحة واحدة , وهي الفم Most animals have an alimentary canal with معظم الحيوانات لها قناه هضمية مكونة من Mouth الفم Anus الشرج Specialized regions مناطق (اجزاء) متخصصة For the Discovery Video Nutrition, go to Animation and Video Files Student Misconceptions and Concerns 1. Students are likely familiar with the basics of the digestive system and the different types of animal diets. However, they are less likely to understand the distinctions between chemical and mechanical digestion and the specific roles of enzymes. It is worthwhile for an instructor to make an extra effort to differentiate between these important components of the digestive process. Teaching Tips 1. Challenge your students to explain why digestive tubes are more efficient than gastrovascular cavities (such as those found in cnidarians). Point out the advantages of the part-by-part specialization of the digestive tract permitted by the one-way flow of materials through a digestive tube with openings on both ends (mouth and anus). One-way digestive tracts are types of “disassembly” lines. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc.

45 HUMAN DIGESTIVE SYSTEM
HUMAN DIGESTIVE SYSTEM الجهاز الهضمي في الانسان Copyright © 2009 Pearson Education, Inc.

46 21.4 The human digestive system consists of an alimentary canal and accessory glands يتكون الجهاز الهضمي في الانسان من القناة الهضمية وملحقاتها من الغدد Alternating waves of contraction and relaxation by smooth muscle in the walls of the canal move food along in a process called peristalsis الموجات المتعاقبة من الانقباض والانبساط للعضلات الملساء في جدران القناة الهضمية تحرك الطعام بطريقة يطلق عليها الانقباضات التموجية Sphincters control the movement of food into and out of digestive chambers تتحكم العضلات العاصرة في حركة الطعام الى وخارج اجزاء القناة الهاضمة The pyloric sphincter العضلة العاصرة البوابية Regulates the passage of food from the stomach to the small intestine تنظم انتقال الطعام من المعدة الى الامعاء الدقيقة Limits the upward movement of acids into the esophagus تحد من صعود الاحماض الى المرئ Consider demonstrating the process of peristalsis by moving a tennis ball through a tube sock by squeezing behind the ball. Squeezing hands function like the smooth muscles of the wall of the gut. Student Misconceptions and Concerns 1. Students often confuse the structures and functions of the trachea and esophagus. You might point out that the trachea has a structure and function like the hose of a vacuum cleaner. The rigid ribbed walls of the trachea keep the tube open as air is sucked through it. The esophagus, however, relies upon rhythmic changes in the shape of the walls (peristalsis) to push food toward the stomach. If the esophagus had stiff walls, it would not be able to perform this function. 2. Students often confuse pain in the intestines with pain in the stomach. The looping nature of the colon causes fecal material to pass closely to the stomach on its way down the digestive tract. This may cause “stomach” pains before the need to defecate or the more painful contractions of the intestines associated with diarrhea. Young children therefore sometimes confuse the need to defecate with an upset stomach. Teaching Tips 1. Ask your students to identify the structures and processes of the human digestive tract that promote one-way flow. Peristalsis in the esophagus, stomach, and intestines, plus the operation of sphincters along the esophagus and stomach, encourage one-way flow. Of course, an exception occurs during vomiting, when contractions of the abdominal cavity force the stomach contents back up the digestive tract and the upper (cardiac) sphincter opens. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc.

47 The human digestive system الجهاز الهضمي في الانسان
Oral cavity تجويف الفم Tongue اللسان Mouth الفم Salivary glands Pharynxالبلعوم Salivary glands الغدد اللعابية Mouth Esophagus المريء Esophagus Liver Gall- bladder Esophagus Stomach Sphincter Stomach Small intestine Liver Sphincter Pancreas Gall bladder الحوصلة الصفراوية Large intestine Figure 21.4 The human digestive system The human digestive system. Pancreasالبنكرياس Rectum Small intestine الأمعاء الدقيقة Anus Small intestine A schematic diagram of the human digestive system Large intestine الأمعاء الغليظة Rectum المستقيم Anus الشرج The human digestive system الجهاز الهضمي في الانسان

48 21.5 Digestion begins in the oral cavity يبدأ الهضم في التجويف الفمي
Teeth break up food, saliva moistens it تجزئ الاسنان الطعام ويبلله اللعاب Salivary enzymes begin the hydrolysis of starch تبدأ انزيمات اللعاب بحلمأة (تحليل بالماء ) النشاء Buffers neutralize acids تحييد ومعادلة الاحماض Antibacterial agents kills some bacteria ingested with food تقتل العوامل المضادة للبكتريا بعض البكتريا المتناولة مع الطعام The tongue tastes, shapes the bolus of food, and moves it toward the pharynx يتذوق اللسان الطعام، كما يشكل لقمة الطعام ويحركه باتجاه البلعوم Teaching Tips 1. The role of saliva in causing food particles to adhere into a bolus and lubricating it for easy passage can be demonstrated by eating crackers or pretzels. You might wish to challenge your students to see how many pretzels/crackers they can chew and swallow in a short period of time, without the use of any beverages. The main factor limiting the speed of this consumption is the ability to produce sufficient saliva. 2. If you have not already discussed the functional significance of the structure of human teeth, consider the following exercise. Challenge your students to explain why the teeth in their mouths have different shapes. Help them to understand the form and function relationships of sharp incisors (best suited for cutting and biting) and the flatter, blunter surfaces of molars (more effective at smashing and grinding). Copyright © 2009 Pearson Education, Inc.

49 Opening of a salivary gland duct
The human oral cavity التجويف الفمي للإنسان Teeth السن Incisors القواطع Canine الناب Premolars الطواحن Molars الاضراس اللسان “Wisdom” Tooth سن العقل Tongue Salivary glands Figure 21.5 The human oral cavity. الغدد اللعابية Opening of a salivary gland duct فتحة قناة الغدد اللعابية

50 The trachea conducts air to the lungs
21.6 After swallowing, peristalsis moves food through the esophagus to the stomach بعد البلع , يتحرك الطعام بفعل الانقباضات التموجية الى المرئ ومنه الى المعدة العضلة العاصرة للمرئ (منقبضة ) The trachea conducts air to the lungs تقوم القصبة الهوائية بتوصيل الهواء الى الرئتين The esophagus conducts food from the pharynx to the stomach في حين ان المرئ يقوم بتوصيل الطعام من البلعوم الى المعدة Esophageal sphincter (contracted) Bolus of Food لقمة الطعام Muscles contract, constricting passageway and pushing bolus down تنقبض العضلات، فيتقلص الممر دافعا اللقمة الى الاسفل Bolus of Food لقمة الطعام Teaching Tips 1. Demonstrate the process of peristalsis: move a tennis ball through a tube sock by squeezing behind the ball. 2. Students often invert the “y” and “n” of pharynx and larynx. Consider emphasizing the “inks” sound in these words. This mistake is nearly as common as pronouncing “nuclear” as “nucular”! 3. The esophagus is so efficient at peristalsis that it can propel liquid water along its length against the forces of gravity. If one of your students is willing to endure a little discomfort, have them fill their mouth with water and then bend over at the waist, so that their mouth is lower than their stomach. Ask them to swallow, then to remain bent over for a further 20–30 seconds. Then ask them a simple question. In answering, they will demonstrate that their mouth is now empty. (Some students might recognize this as a potential cure for hiccups.) It is possible that some water in the pharynx will leak back out the nasal passageway. Thus, this demonstration is best performed using water rather than carbonated beverages! Muscles relax, allowing passageway to open ترتخي العضلات فتسمح بفتح الممر Peristalsis moving a food bolus down the esophagus يحرك الانقباض التموجي لقمة الطعام الى اسفل المرئ Stomach المعدة Copyright © 2009 Pearson Education, Inc.

51 21.8 The stomach stores food and breaks it down with acid and enzymes تخزن المعدة الطعام كما تحلله بالحامض والانزيمات Acid الحامض pH 2 الاس الهيدروجيني 2 Parietal cells secrete hydrogen and chloride ions, which combine to make HCl تفرز خلايا جدار المعدة ايونات الهيدروجين و الكلور التي تتحدد مع بعضها البعض حامض الهيدروكلوريك Acid kills bacteria and breaks apart cells in food يقتل الحامض البكتريا كما يجزئ الطعام Pepsinogen and HCl produce pepsin ينتج انزيم الببسينوجين و حامض الهيدروكلوريك انزيم الببسين Pepsin production activates more pepsinogen production—positive feedback انتاج الببسين من شانه ان يحفز انتاج المزيد من الببسينوجين – استرجاع ايجابي Pepsin begins the chemical digestion of proteins يبدأ الببسين الهضم الكيميائي للبروتينات Acidic gastric juices mix with food to produce acid chyme تختلط العصارة المعدية الحامضية الطعام وتنتج الكيموس الحامضي (مادة لبية يتحول اليها الطعام بفعل العصارة المعدية) Teaching Tips 1. One of the important roles of stomach acids is to kill pathogens (mostly bacteria) that we ingest with our meals. Although it is best to wash our hands before we eat, saliva and stomach acids serve as a backup system. 2. The anticipation of a meal may result in an increase in the peristaltic activity of an empty stomach. The movement of gas pockets in the stomach and intestines lead to the sounds of a hungry stomach “growling.” Copyright © 2009 Pearson Education, Inc.

52 21.8 The stomach stores food and breaks it down with acid and enzymes تخزن المعدة الطعام كما تحلله بالحامض و الانزيمات What prevents the gastric juices from digesting the walls of the stomach? لما لا تهضم العصارة المعدية جدار المعدة؟ Mucus helps protect against HCl and pepsin يساعد المخاط على الوقاية من حامض الهيدروكلوريك وانزيم الببسين New cells lining the stomach are produced about every 3 days كما يتجدد انتاج الخلايا المبطنة للمعدة كل ثلاثة ايام تقريبا Teaching Tips 1. One of the important roles of stomach acids is to kill pathogens (mostly bacteria) that we ingest with our meals. Although it is best to wash our hands before we eat, saliva and stomach acids serve as a backup system. 2. The anticipation of a meal may result in an increase in the peristaltic activity of an empty stomach. The movement of gas pockets in the stomach and intestines lead to the sounds of a hungry stomach “growling.” Copyright © 2009 Pearson Education, Inc.

53 21.10 The small intestine is the major organ of chemical digestion and nutrient absorption تعتبر الامعاء الدقيقة العضو الرئيسي لعملية الهضم الكيميائي و امتصاص الغذاء Small intestine is named for its smaller diameter—it is about 6 meters long سميت الامعاء الدقيقة بذلك الاسم لدقة قطر تجويفها – الا ان طولها يصل حوالي 6 امتار Alkaline pancreatic juice neutralizes acid chyme and its enzymes digest food تقوم العصارة البنكرياسية القاعدية بمعادلة الكيموس الحامضي و طعامه المهضوم بالإنزيمات Bile, made in the liver and stored in the gall bladder, emulsifies fat for attack by pancreatic enzymes يتم تكوين العصارة الصفراوية في الكيد ومن ثم تخزن في الحوصلة الصفراوية , وهي تقوم باستحلاب الدهون لان تهضم بالإنزيمات البنكرياسية Enzymes from cells of the intestine continue digestion تواصل انزيمات خلايا الامعاء عملية الهضم Teaching Tips 1. The same process of emulsification that helps break down fats in the small intestine also helps keep oil permanently mixed with vinegar in some commercial salad dressings. 2. A person who continues to vomit after emptying the stomach might eventually bring up a small amount of bitter-tasting green fluid. This is likely to be bile brought up from the small intestine. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc.

54 Bileالعصارة الصفراوية
Liver الكبد Bileالعصارة الصفراوية Gall- Bladder الحوصلة الصفراوية Stomach المعدة الانزيمات المعوية Acid chyme الكيموس الحامضي Intestinal enzymes Figure 21.10A The small intestine and related digestive organs. Pancreatic juice العصارة البنكرياسية Pancreas البنكرياس Duodenum of small intestine الاثنى عشر للأمعاء الدقيقة The small intestine and related digestive organs الامعاء الدقيقة والأعضاء الهاضمة المرتبطة بها

55 امينو ببتيديز, كاربوكسي ببتيديز
الجدول الهضم الانزيمي في الامعاء الدقيقة الجدول 21.10 الكربوهيدرات النشا سكر الشعير (وسكاكر ثنائية اخرى) سكاكر احادية مالتيز, ثنائي السكريز, لاكتيز وهكذا اميليز البنكرياس Table Enzymatic Digestion in the Small Intestine. البروتينات عديد الببتيدات عديد ببتيدات اصغر احماض امينية امينو ببتيديز, كاربوكسي ببتيديز , ثنائي الببتيديز تربسين وكيموتربسين الاحماض النووية دنا و رنا نيوكليوتيدات قواعد نتروجينية , سكاكر ,فوسفات انزيمات اخرى نيوكليوزيزات الدهون حبيبات دهنية نقيطات دهنية (مستحلبة) الاحماض الدهنية والجلسرول اللايبيز املاح صفراوية

56 Surface area for absorption is increased by
21.10 The small intestine is the major organ of chemical digestion and nutrient absorption تعتبر الامعاء الدقيقة العضو الرئيسي لعملية الهضم الكيميائي و امتصاص الغذاء Surface area for absorption is increased by تزداد مساحة سطح الامتصاص بالتالي Folds of the intestinal lining طيات بطانة الامعاء Fingerlike villi خملات تشبه الاصابع Nutrients pass across the epithelium and into blood تعتبر المواد الغذائية طبقة الخلايا الطلائية الى الدم Blood flows to the liver where nutrients are processed and stored يتدفق الدم المحمل بالمواد الغذائية الى الكبد حيث يتم معالجتها وتخزينها Teaching Tips 1. The same process of emulsification that helps break down fats in the small intestine also helps keep oil permanently mixed with vinegar in some commercial salad dressings. 2. A person who continues to vomit after emptying the stomach might eventually bring up a small amount of bitter-tasting green fluid. This is likely to be bile brought up from the small intestine. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc.

57 21.11 One of the liver’s many functions is processing nutrient-laden blood from the intestines احدى وظائف الكبد العديدة هي معالجة ما يحمله الدم من مواد غذائية اتية اليه من الامعاء Blood from the digestive tract drains to the liver يصب الدم الاتي من القناة الهضمية في الكبد The liver performs many functions يقوم الكبد بعدة وظائف Glucose in blood is converted to glycogen and stored in the liver يتحول سكر العنب (الجلوكوز) الموجود في الدم الى نشا حيواني ويخزن في الكبد Liver synthesizes many proteins including blood clotting proteins and lipoproteins that transport fats and cholesterol يقوم ببناء البروتينات مثل بروتينات تجلط الدم و البروتينات الليبدية التي تقوم بنقل الدهون و الكلسترول Liver changes toxins to less toxic forms يحول الكبد السموم الى هيئات اقل سمية Liver produces bile ينتج الكبد العصارة الصفراوية Teaching Tips 1. The liver is often said to “filter” the blood. However, unlike a coffee or air filter, the liver does not trap particles. Instead, chemicals are broken down by the liver into less toxic forms. 2. Students might wonder why they might need to take another dose of aspirin or other drug every four hours. What happened to the first dose? The liver is often involved in the breakdown of these medicines, which are eliminated from the bloodstream over time. 3. If a person’s gallbladder is removed, they will continue to produce bile; however, they will no longer have the capacity to release large amounts of it. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc.

58 The hepatic portal system. الجهاز الوريدي الكبدي البابي
Heart القلب Kidneys الكليتان Liver الكبد Hepatic portal Vein وريد كبدي بابي Figure The hepatic portal system. Intestines الامعاء يقوم هذا الجهاز بنقل الدم المحمل بالغذاء مباشرة من الامعاء الى الكبد ليتمكن من معالجتها و التعامل معها

59 21.12 The large intestine reclaims water and compacts the feces تسترد (تمتص الى الجسم) الامعاء الغليظة الماء كما تقوم بتكوين البراز Diarrhea occurs when too little water is reclaimed يحدث الاسهال عندما يمتص قليل من الماء من الامعاء الغليظة Constipation occurs when too much water is reclaimed ويحدث القبض عندما يمتص الكثير من الماء من الامعاء الغليظة Feces are stored in the rectum يخزن البراز في المستقيم Colon bacteria produce vitamins—biotin, vitamin K, B vitamins بكتريا القولون تنتج الفيتامينات مثل البايوتين , فيتامين ك وفيتامينات ب Appendix الزائدة الدودية Located near the junction of the small intestine and colon تقع بالقرب من التقاء الامعاء الدقيقة بالقولون Makes a minor contribution to immunity تقوم بمساهمة ثانوية في مناعة الجسم Teaching Tips 1. Bacteria in the large intestine ferment some of the indigestible carbohydrates, releasing methane, carbon dioxide, and other gases. Most adult humans produce about 500 milliliters of this gas (flatulus) each day. A diet particularly high in certain carbohydrate-rich foods (such as beans) can greatly increase the quantity of flatulus that is produced. 2. The UN has estimated that approximately 1.7 million deaths worldwide in 2002 were caused by unsafe water and inadequate sanitation and hygiene, and noted that most of these deaths could be attributed to various forms of infectious diarrhea. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc.

60 The relationship of the small and large intestine.
الامعاء الغليظة (القولون) Large intestine (colon) العضلة العاصرة الامعاء الدقيقة Small intestine Sphincter End of small intestine Rectum المستقيم نهاية الامعاء الدقيقة Figure The relationship of the small and large intestine. Anus الشرج Unabsorbed food material المادة الغذائية الغير ممتصة Appendix الزائدة الدودية The relationship of the small and large intestine. العلاقة بين الامعاء الدقيقة والغليظة Cecum المصران الاعور

61 NUTRITION التغذية Copyright © 2009 Pearson Education, Inc.

62 الوقود لمد الجسم بالقوة (الطاقة) اللازمة
21.14 Overview: A healthy diet satisfies three needs نظرة شاملة: التغذية الصحية تستوفي ثلاث احتياجات Fuel to power the body الوقود لمد الجسم بالقوة (الطاقة) اللازمة Organic molecules to build molecules الجزيئات العضوية لبناء الجزيئات Essential nutrients—raw materials that animals cannot make for themselves المواد الغذائية الاساسية – المواد الاولية التي لا تستطيع الحيوانات صنعها بنفسها Student Misconceptions and Concerns 1. College students, given new choices and greater freedom than ever before in determining what they eat frequently experiment with their diets. The chapter details on nutritional requirements are worth additional emphasis in lecture. 2. Advertising frequently creates false expectations about simple shortcuts to dieting. Consider emphasizing the importance of a well-balanced diet and exercise. 3. Students may struggle with the concept that a pound of fat contains more than twice the calories of a pound of sugar. It might seem that a pound of food would simply add a pound of weight. (You might wish to remind them that fiber and water have no caloric value, but still add to the weight of food.) They may also have never understood the concept of dietary calories, but just tried to avoid fatty foods. Consider encouraging class discussions that explore student misconceptions about calories, body weight, and healthy diets. Teaching Tips 1. Before discussing nutrition, challenge your students to explain why we need to eat. Module identifies three resources obtained from diet. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc.

63 21.15 Chemical energy powers the body تمد الطاقة الكيمائية الجسم بالقوة (الطاقة) اللازمة
Nutrients are oxidized inside cells to make ATP تتأكسد المواد الغذائية داخل الخلايا لإنتاج ثلاثي فوسفات الادينوسين Proteins, carbohydrates, and fats are the main sources of calories تعتبر البروتينات , الكربوهيدرات و الدهون المصادر الاساسية للسعرات الحرارية Basal metabolic rate (BMR): energy a resting animal requires each day معدل الايض الاساسي هو نسبة ما يحتاجه الحيوان الساكن من الطاقة في اليوم Metabolic rate: BMR plus the energy needed for physical activity معدل الايض هو معدل الايض الاساسي مضاف اليه الطاقة اللازمة للقيام بالأنشطة الحيوية Excess energy is stored as glycogen or fat تخزن الطاقة الفائضة على هيئة نشا حيواني او دهني Our metabolic rates typically decrease throughout adulthood معدلاتنا الايضية تنخفض بصورة نموذجية اثناء مرحلة البلوغ Student Misconceptions and Concerns 1. College students, given new choices and greater freedom than ever before in determining what they eat frequently experiment with their diets. The chapter details on nutritional requirements are worth additional emphasis in lecture. 2. Advertising frequently creates false expectations about simple shortcuts to dieting. Consider emphasizing the importance of a well-balanced diet and exercise. 3. Students may struggle with the concept that a pound of fat contains more than twice the calories of a pound of sugar. It might seem that a pound of food would simply add a pound of weight. (You might wish to remind them that fiber and water have no caloric value, but still add to the weight of food.) They may also have never understood the concept of dietary calories, but just tried to avoid fatty foods. Consider encouraging class discussions that explore student misconceptions about calories, body weight, and healthy diets. Teaching Tips 1. Basal metabolic rates change throughout a lifetime. The high caloric needs of a growing child decrease in adulthood. College students might already be experiencing increased weight gain due in part to the reduced caloric needs of adulthood. Few students appreciate these fundamental changes in caloric demands. 2. Physical activity, which often remains high in active college students, also tends to decline throughout life. Few students appreciate the need to maintain physical activity throughout adulthood and/or reduce caloric intake. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc.

64 21.16 An animal’s diet must supply essential nutrients ينبغي للنظام الغذائي في الحيوان ان يحتوي على المواد الغذائية الضرورية Essential nutrients cannot be made from any raw material المواد الغذائية الضرورية لا يمكن صنعها من أي مواد اولية (في الحيوان) Undernourishment—not enough calories قلة التغذية - سعرات حرارية غير كافية Malnourishment—missing essential nutrients سوء التغذية - فقدان المواد الغذائية الضرورية Animals cannot produce eight of the 20 amino acids named essential amino acids لا يمكن للحيوانات انتاج ثمانية من الـ 20 حامض اميني تسمى احماض امينينة ضرورية These eight amino acids must come from the diet ينبغي ان يحتوي النظام الغذائي على هذه الثمانية الاحماض الامينية Student Misconceptions and Concerns 1. College students, given new choices and greater freedom than ever before in determining what they eat frequently experiment with their diets. The chapter details on nutritional requirements are worth additional emphasis in lecture. 2. Advertising frequently creates false expectations about simple shortcuts to dieting. Consider emphasizing the importance of a well-balanced diet and exercise. 3. Students may struggle with the concept that a pound of fat contains more than twice the calories of a pound of sugar. It might seem that a pound of food would simply add a pound of weight. (You might wish to remind them that fiber and water have no caloric value, but still add to the weight of food.) They may also have never understood the concept of dietary calories, but just tried to avoid fatty foods. Consider encouraging class discussions that explore student misconceptions about calories, body weight, and healthy diets. Teaching Tips 1. A gram of fat stores more than twice the energy of a gram of polysaccharide such as starch. You might elaborate with a simple calculation to demonstrate how a person’s body weight would vary if the energy stored in body fat were stored instead in carbohydrates. If a 100-kg man carried 25% body fat, he would have 25 kg of fat in his body. Fat stores about 2.25 times more energy per gram than carbohydrate. What would be the man’s weight if he stored the energy in the fat in the form of carbohydrate? (2.25 × 25 = kg of carbohydrate + 75 kg = kg, an increase of 31.25%) 2. One of the challenges zookeepers face is to determine the essential nutrients required in the diets of exotic animals. Without an appreciation of the natural diet of a rare animal, certain dietary requirements may remain undetected, resulting in malnourishment. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc.

65 21.18 A healthy diet includes 13 vitamins and many essential minerals يحتوي نظام الغذاء الصحي على 13 فيتامين و العديد من المعادن الضرورية Essential vitamins and minerals الفيتامينات و المعادن الضرورية Required in minute amounts الحاجة اليها بكميات ضئيلة - Extreme excesses can be dangerous الزيادة المفرطة فيها قد تكون خطيرة - Excess water-soluble vitamins can be eliminated in urine الفائض من الفيتامينات التي تذوب في الماء يمكن التخلص منها عن طريق البول Excess fat-soluble vitamins accumulate to dangerous levels in body fat الفائض من الفيتامينات التي تذوب في الدهون تتراكم بمستويات خطيرة في الانسجة الدهنية للجسم Minerals are simple inorganic nutrients usually required in small amounts المعادن هي مواد غذائية غير عضوية بسيطة يحتاج الجسم اليها بكميات قليلة Calcium and phosphorus are required in larger amounts إلا ان الجسم يحتاج الى الكالسيوم والفسفور بكميات كبيرة Most people ingest more salt than they need ويتناول معظم الناس الملح بأكثر مما يحتاجه الجسم Student Misconceptions and Concerns 1. College students, given new choices and greater freedom than ever before in determining what they eat frequently experiment with their diets. The chapter details on nutritional requirements are worth additional emphasis in lecture. 2. Advertising frequently creates false expectations about simple shortcuts to dieting. Consider emphasizing the importance of a well-balanced diet and exercise. 3. Students may struggle with the concept that a pound of fat contains more than twice the calories of a pound of sugar. It might seem that a pound of food would simply add a pound of weight. (You might wish to remind them that fiber and water have no caloric value, but still add to the weight of food.) They may also have never understood the concept of dietary calories, but just tried to avoid fatty foods. Consider encouraging class discussions that explore student misconceptions about calories, body weight, and healthy diets. Teaching Tips 1. The U.S. Department of Health and Human Services provides their Dietary Guidelines for All Americans at 2. Table 21.18A illustrates the details of vitamin requirements for humans. Students might benefit from a comparison of this table and the label from a bottle of daily vitamins. 3. Students are often surprised to learn that the mineral iron in our diets is the same iron we use as a building material. You might wish to point out that like the rust formed by the reaction of oxygen and iron, blood is also red, due to the bonding of oxygen to iron in our red blood cells. Furthermore, the familiar “metal” taste we experience when we have a cut in our mouth is due to the presence of iron in our blood. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc.

66 Weight loss diets الانظمة الغذائية لإنقاص الوزن
21.22 CONNECTION: What are the health risks and benefits of weight loss plans? رابطة تطبيقية : ما هي المخاطر و الفوائد الصحية لأنظمة انقاص الوزن؟ Weight loss diets الانظمة الغذائية لإنقاص الوزن May help individuals lose weight قد تساعد الاشخاص على انقاص وزنهم May have health risks leading to malnourishment قد يكون لها مخاطر صحية تؤدي الى سوء التغذية Diets fail because people return to old eating habits فشل انظمة الحمية يكون بسبب عودة الناس الى عادات الاكل القديمة The most effective diets combine يتألف نظام الحمية الاكثر تأثير من Increased exercise المزيد من التمارين الرياضية Limited balanced diet of about 1200 calories per day نظام حمية متوازن ومحدد بحوالي 1200 سعرة حرارية في اليوم Student Misconceptions and Concerns 1. College students, given new choices and greater freedom than ever before in determining what they eat frequently experiment with their diets. The chapter details on nutritional requirements are worth additional emphasis in lecture. 2. Advertising frequently creates false expectations about simple shortcuts to dieting. Consider emphasizing the importance of a well-balanced diet and exercise. 3. Students may struggle with the concept that a pound of fat contains more than twice the calories of a pound of sugar. It might seem that a pound of food would simply add a pound of weight. (You might wish to remind them that fiber and water have no caloric value, but still add to the weight of food.) They may also have never understood the concept of dietary calories, but just tried to avoid fatty foods. Consider encouraging class discussions that explore student misconceptions about calories, body weight, and healthy diets. Teaching Tips 1. Some research suggests that physical activity remains an important aspect of health, independent of body weight. Certain studies have concluded that sedentary people of normal body weight might be less healthy than very physically active people who are overweight. Copyright © 2009 Pearson Education, Inc.

67 21.23 CONNECTION: Diet can influence cardiovascular disease and cancer رابطة تطبيقية: يمكن لنظام الغذائي ان يؤثر في امراض الاوعية القلبية والسرطان A healthy diet may reduce the risk of cardiovascular disease and cancer ان النظام الغذائي الصحي قد يقلل من مخاطر الاصابة بامراض الاوعية القلبية والسرطان Two main types of cholesterol يوجد نوعان من الكلسترول LDL : contributes to blocked blood vessels and higher blood pressure كلسترول منخفض الكثافة – يساهم في انسداد الاوعية الدموية وارتفاع الضغط HDL : tends to reduce blocked blood vessels الكلسترول عالي الكثافة – يؤدي الى خفض نسبة انسداد الاوعية الدموي Exercise increases HDL levels التمارين الرياضية تزيد من مستويات الكلسترول عالي الكثافة Smoking decreases HDL levels يخفض التدخين من مستويات الكلسترول عالي لكثافة Student Misconceptions and Concerns 1. College students, given new choices and greater freedom than ever before in determining what they eat frequently experiment with their diets. The chapter details on nutritional requirements are worth additional emphasis in lecture. 2. Advertising frequently creates false expectations about simple shortcuts to dieting. Consider emphasizing the importance of a well-balanced diet and exercise. 3. Students may struggle with the concept that a pound of fat contains more than twice the calories of a pound of sugar. It might seem that a pound of food would simply add a pound of weight. (You might wish to remind them that fiber and water have no caloric value, but still add to the weight of food.) They may also have never understood the concept of dietary calories, but just tried to avoid fatty foods. Consider encouraging class discussions that explore student misconceptions about calories, body weight, and healthy diets. Teaching Tips 1. Some research suggests that physical activity remains an important aspect of health, independent of body weight. Certain studies have concluded that sedentary people of normal body weight might be less healthy than very physically active people who are overweight. 2. Margarine commonly comes in liquid squeeze containers, in tubs, and in sticks. These forms reflect increasing amounts of hydrogenation, gradually increasing in firmness from a liquid, to a firmer spread, to a solid stick of margarine. As noted in the text, recent studies have suggested that unsaturated oils become increasingly unhealthy as they are hydrogenated. Public attention to hydrogenation and the health risks of the trans fats that result are causing many people to cut their consumption of trans fats. 3. The American Cancer Society’s website, has extensive information on the relationship between diet and cancer. Search within their website for “Common Questions About Diet and Cancer.” Copyright © 2009 Pearson Education, Inc.

68 You should now be able to ما ينبغي عليك معرفته بعد الانتهاء من هذا الباب
1- Describe the four stages of food processing 1- صف المراحل الاربع التي يعالج بها الطعام 2- Describe the main components of the human digestive tract and their functions 2- صف المكونات الرئيسية للقناة الهضمية في الانسان ووظائفها 3- Explain how teeth and saliva help us swallow 3- اشرح كيف تعمل الانسان و اللعاب على المساعدة في البلع 4- Describe the Heimlich maneuver 4- صف ممارسة تقنية هيمليك 5- Explain why the stomach does not digest itself 5- اشرح كيف لا تقوم المعدة بهضم نفسها 6- Describe the causes and treatment of heartburn, GERD, and gastric ulcers 6- صف اسباب الاصابة بحرقة فم المعدة و الارتداد المريئي المعدي و القرح المعدية وكيفية معالجتها 7- Compare the structures and functions of the small and large intestines 7- قارن بين تركيب ووظائف الامعاء الدقيقة و الغليظة 8- Compare the digestive tracts of carnivores and herbivores 8- قارن بين القناة الهضمية لأكلات اللحوم واكلات الاعشاب 9- Distinguish between undernourishment and malnourishment 9- فرق بين قلة التغذية وسوء التغذية 10- Describe the types of information found on food labels 10- صف انواع المعلومات الموجودة في البيانات المعلنة على اوعية الاغذية 11- Explain how a healthy diet and exercise promote good health 11- اشرح كيف يساعد النظام الغذائي الصحي و التمارين الرياضية على التمتع بصحة جيدة Copyright © 2009 Pearson Education, Inc.

69 If you want to learn more about vitamins you can refer to the following tables
لو ترغب في المزيد من المعلومات عن الفيتامينات بإمكانك الرجوع إلى الجداول التالية

70 احتياجات الناس من الفيتامينات
Table 21.18A Vitamin Requirements of Humans. A Vitamin Requirements of Humans احتياجات الناس من الفيتامينات

71 Table 21.18A Vitamin Requirements of Humans.

72 احتياجات الانسان من الفيتامينات
الجدول 18أ.21 احتياجات الانسان من الفيتامينات الفيتامين المصادر الغذائية الرئيسية الوظائف في الجسم اعراض النقصان و اعراض الزيادة المفرطة الفيتامينات المذابة في الماء فيتامين ب1, (الثايمين ) لحم الخنزير , البقوليات , اللوز, الحبوب الكاملة مرافق انزيمي يستخدم في نزع ثاني اكسيد الكربون من المركبات العضوية البيري بيري (اعتلالات عصبية , النحول , فقر الدم ) فيتامين ب2, (الرايبوفلافين) مشتقات الالبان , اللحوم , الحبوب , الخضروات احد مكونات مرافق الانزيم ( FAD) تشققات الجلد كما في التمزقات التي تحدث في اركان الفم فيتامين ب3, (النياسين) المكسرات , اللحوم , الحبوب احدى مكونات مرافق الانزيم ((NAD+ و ((NADP+ تشققات الجلد و القناة الهضمية , واعتلالات عصبية , وتلف الكبد فيتامين ب6, (البايريدوكسين) اللحوم , الخضروات , والحبوب الكاملة مرافق انزيمي يستخدم في ايض الاحماض الامينية الهيجان, التشنج , الوخز العضلي,فقر الدم , المشية الغير مستقرة , خدران الرجل, , عدم القدرة على التنسيق فيتامين ب5, (حامض البانتوثينيك) معظم الاطعمة : اللحوم , مشتقات الالبان , الحبوب الكاملة , احد مكونات مرافق الانزيم A التعب . الخدران , وخز الايدي والقدم فيتامين ب9, (حامض الفوليك (الفولاسين)) الخضروات الخضراء , البرتقال , المكسرات , البقوليات والحبوب الكاملة مرافق انزيمي في ايض الاحماض النووية والأحماض الامينية يساعد في تكون الانبوبة العصبية في الجنين فقر الدم , مشاكل في الجهاز الهضمي قد يخفي اعراض نقص فيتامين ب12 فيتامين ب12 اللحوم , البيض , مشتقات الالبان مرافق انزيمي في ايض الاحماض النووية . نضوج كرات الدم الحمراء فقر الدم , اعتلالات الجهاز العصبي البيوتين البقوليات , الخضروات الاخرى , اللحوم مرافق انزيمي في تكوين وبناء الدهون و النشا الحيواني و الاحماض الامينية التهابات جلدية حرشفية , اعتلالات عصبية عضلية فيتامين ج , (حامض الاسقربوط) الفواكه و الخضروات وبالذات الموالح او الحوامض البروكلي, الملفوف . طماطم , الفلفل الاخضر يستخدم لبناء وتكوين الكولاجين(للعظام و الغضروف واللثة) مضاد للأكسدة يساعد على التخلص من السموم ويحسن امتصاص الحديد داء الاسقربوط (تأكل الجلد والأسنان والأوعية الدموية , الضعف ,بطء التئام الجروح, ضعف المناعة ووجع القناة الهضمية

73 Table 21.18A Vitamin Requirements of Humans.

74 احتياجات الانسان من الفيتامينات
الجدول 18أ.21 )تابع) احتياجات الانسان من الفيتامينات الفيتامين المصادر الغذائية الرئيسية الوظائف في الجسم اعراض النقصان و اعراض الزيادة المفرطة الفيتامينات التي تذوب في الدهون فيتامين أ (الريتنول) الخضروات الخضراء الداكنة و البرتقالية و الفواكه و مشتقات الالبان احد مكونات صبغات الرؤية , المحافظة على الانسجة الطلائية , مضاد للأكسدة , يساعد في منع تلف اغشية الخلية مشاكل في الرؤية : جلد جاف وحرشفي , الصداع , الهيجان , التقيؤ , فقدان الشعر , تشوش في الرؤية , تلف الكبد و العظام فيتامين د مشتقات الالبان , صفار البيض (يكون ايضا في جلد الانسان بوجود ضوء الشمس ) يساعد في امتصاص و استخدام الكالسيوم و الفسفور , ويشجع على نمو العظام داء الكساح ( تشوه العظام ) في الاطفال , ليونة العظام في البالغين , تلف الدماغ , والأوعية القلبية و الكلى فيتامين هـ (توكوفيرول ) زيوت الخضروات , المكسرات, البذور مضاد للأكسدة , ويساعد في منع تلف اغشية الخلية لا توجد معلومات موثقة , واحتمال فقر الدم فيتامين ك الخضروات الخضراء , الشاي , تنتجه ايضا بكتريا القولون مهم في عملية تجلط او تخثر الدم عدم تخثر الدم او تجلطه تلف الكبد و فقر الدم

75 Nutrition and Digestion التغذية و الهضم
المصطلـــــــــــــــــــــــــــــــــح تعريف المصطلــــــــــح Obtaining And Processing Food الحصول على الطعام وكيفية التعامل معه Herbivores اكلات الاعشاب Carnivores اكلات اللحوم Omnivores مزدوجة التغذية Suspension Feeding التغذية بالعوالق Substrate Feeding التغذية مما يحيط به ويعيش عليه Fluid Feeding التغذية بالسوائل Bulk Feeding التغذية بكتل ضخمة Ingestion التناول Digestion الهضم Absorption الامتصاص Elimination الطرد خارج الجسم Mechanical Digestion الهضم الالي Chemical Digestion الهضم الكيميائي Cnidarians And Flatworms الكنيداريات (الجوفمعويات قديم) و الديدان المفلطحة Gastro Vascular Cavity جوف معدي وعائي Alimentary Canal قناه هضمية Human Digestive System الجهاز الهضمي في الانسان

76 Nutrition and Digestion التغذية و الهضم
المصطلـــــــــــــــــــــــــــــــــح تعريف المصطلــــــــــح Alternating Waves الموجات المتعاقبة Contraction And Relaxation By Smooth Muscle الانقباض والانبساط للعضلات الملساء Peristalsis الانقباضات التموجية Sphincters العضلات العاصرة Digestive Chambers القناة الهاضمة Pyloric Sphincter العضلة العاصرة البوابية Salivary Enzymes انزيمات اللعاب Hydrolysis Of Starch حلمأة Buffers Neutralize Acids تحييد ومعادلة الاحماض Antibacterial Agents المضادة للبكتريا Shapes The Bolus Of Food يشكل لقمة الطعام Oral Cavity الفمي للإنسان Wisdom Tooth سن العقل Parietal Cells Secrete Hydrogen And Chloride Ions خلايا جدار المعدة ايونات الهيدروجين و الكلور Pepsinogen انزيم الببسينوجين

77 Nutrition and Digestion التغذية و الهضم
المصطلـــــــــــــــــــــــــــــــــح تعريف المصطلــــــــــح Hcl حامض الهيدروكلوريك Positive Feedback استرجاع ايجابي Acidic Gastric Juices العصارة المعدية الحامضية Acid Chyme الكيموس الحامضي Alkaline Pancreatic Juice Neutralizes Acid Chyme العصارة البنكرياسية القاعدية بمعادلة الكيموس الحامضي Bile العصارة الصفراوية Gall Bladder الحوصلة الصفراوية Surface Area For Absorption مساحة سطح الامتصاص Folds Of The Intestinal Lining طيات بطانة الامعاء Fingerlike Villi خملات تشبه الاصابع Glucose In Blood Is Converted To Glycogen يتحول سكر العنب (الجلوكوز) الموجود في الدم الى نشا حيواني Stored In The Liver ويخزن في الكبد Liver Synthesizes Many Proteins يقوم ببناء البروتينات Blood Clotting Proteins بروتينات تجلط الدم Lipoproteins That Transport Fats And Cholesterol البروتينات الليبدية التي تقوم بنقل الدهون و الكلسترول

78 Nutrition and Digestion التغذية و الهضم
المصطلـــــــــــــــــــــــــــــــــح تعريف المصطلــــــــــح Liver Changes Toxins To Less Toxic Forms يحول الكبد السموم الى هيئات اقل سمية Liver Produces Bile ينتج الكبد العصارة الصفراوية Diarrhea الاسهال Constipation القبض Feces Are Stored In The Rectum يخزن البراز في المستقيم Colon Bacteria Produce Vitamins—Biotin, Vitamin K, B Vitamins بكتريا القولون تنتج الفيتامينات مثل البايوتين , فيتامين ك وفيتامينات ب Appendix الزائدة الدودية Nutrition التغذية Nutrients Are Oxidized Inside Cells To Make ATP تتأكسد المواد الغذائية داخل الخلايا لإنتاج ثلاثي فوسفات الادينوسين Main Sources Of Calories المصادر الاساسية للسعرات الحرارية Basal Metabolic Rate (BMR) معدل الايض الاساسي Energy A Resting Animal Requires Each Day نسبة ما يحتاجه الحيوان الساكن من الطاقة في اليوم Metabolic Rate معدل الايض Physical Activity بالأنشطة الحيوية

79 Nutrition and Digestion التغذية و الهضم
المصطلـــــــــــــــــــــــــــــــــح تعريف المصطلــــــــــح Excess Energy Is Stored As Glycogen Or Fat خزن الطاقة الفائضة على هيئة نشا حيواني او دهني Undernourishment قلة التغذية Malnourishment سوء التغذية Essential Amino Acids احماض امينينة ضرورية Diet النظام الغذائي Essential Vitamins And Minerals الفيتامينات و المعادن الضرورية Extreme Excesses الزيادة المفرطة Minerals المعادن Weight Loss Diets الانظمة الغذائية لإنقاص الوزن Most Effective Diets نظام الحمية الاكثر تأثير Increased Exercise المزيد من التمارين الرياضية Limited Balanced Diet نظام حمية متوازن ومحدد Cardiovascular Disease And Cancer مخاطر الاصابة بامراض الاوعية القلبية والسرطان Ldl كلسترول منخفض الكثافة Contributes To Blocked Blood Vessels يساهم في انسداد الاوعية الدموية Hdl لكلسترول عالي الكثافة Tends To Reduce Blocked Blood Vessels يؤدي الى خفض نسبة انسداد الاوعية الدموي


تنزيل العرض التّقديمي "Chapter 32 الباب الثاني والثلاثون"

عروض تقديميّة مشابهة


إعلانات من غوغل